Radzenes toriskuma mērījumi ar radzenes topogrāfu un optisko koherento tomogrāfiju - Vavžika, Eva (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 42 lappusēm, satur 16 attēlus, 5 tabulas un atsauces uz 82 literatūras avotiem. Mērķis: analizēt radzenes OCT iespējas noteikt radzenes liekuma rādiusu un radzenes toriskumu, analizēt OCT radzenes toriskuma mērījumu pielietojumu klīniskajā praksē. Metode: veikti 3 auto - keratometrijas mērījumi, 3 radzenes topogrāfijas mērījumi un 3 radzenes OCT skenējumi katrai acij. Rezultāti: keratometrijas mērījumi ir atšķirīgi ar AK, TOPO un OCT, atšķirība ir statistiski nozīmīga (p < 0,05). Radzenes toriskuma noteikšanā savstarpēji korelē AK un TOPO, savukārt korelācija nav starp AK un OCT, kā arī starp TOPO un OCT. Atslēgas vārdi: astigmātisms, autokeratometrija, topogrāfija, optiskās koherences tomogrāfija, radzene, keratometrija.

The Master’s Thesis written in Latvian and consists of 42 pages, contains 16 drawings, 5 tabeles and 82 bibliography sources. Purpose: analyze the possibilities of corneal OCT to determine the radius of corneal curvature and corneal toricity, to analyze the application of OCT corneal toricity measurements in clinical practice. Methode: 3 auto - keratometry measurements, 3 corneal topography measurements, 3 corneal OCT scans for each eye were performed. Results: keratometry measurements are different with AK, TOPO, OCT, the difference is statistically significant (p <0.05). In the determination of corneal toricity, there is a correlation between the AK and TOPO, there is no correlation between the AK and OCT, as well as between TOPO and OCT. Key words: astigmatism, autokeratometry, topography, optical coherence tomography, cornea, keratometry.
Corneal Toricity Measurements with Corneal Topographer and Optical Coherence Tomography
Keywords: Fizika; astigmātisms; autokeratometrija; topogrāfija; optiskās koherences tomogrāfija; radzene