Namīpašumu denacionalizācijas problēmas un risinājumi - Bogdanova, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbā tika veikta 1992. gadā īstenotās namīpašumu denacionalizācijas reformas sociāli ekonomiskā aspekta analīze, izskatot denacionalizēto namu īrnieku pašreizējo stāvokli un izvērtējot valsts un pašvaldību piedāvātās atbalsta shēmas un finansēšanas mehānismus, novēršot sociālās krīzes iespējamību pēc 2007. gada janvāra īres maksas (īres griestu) atcelšanas lēmuma stāšanās spēkā. Darbā ir pielietotas ekonomiskā un statistiskā analīze, lai izpētītu problēmu elementus un sintezētu kopsakarības vai formulētu likumsakarības, kas ļauj pilnīgāk atainot pētāmās problēmas, kas saistās ar denacionalizēto namu īrnieku diskriminējošo stāvokli, neskaidru situāciju pārcelšanās pabalstu programmas īstenošanā un nekustamā īpašuma tirgū kopumā. Svarīgākā pētījuma problēma ir denacionalizācijas reformas radītais dzīvojamā fonda deficīts, kas ir izraisījis mājokļu problēmas gan denacionalizēto namu īrniekiem, gan namīpašumus atguvušajiem īpašniekiem. Darba izstrādes gaitā ir izvirzīti priekšlikumi dzīvojamā fonda palielināšanai, īrnieku pašreizējā stāvokļa uzlabošanai un īres attiecību sakārtošanai. Maģistra darbs varētu būt izmantojams mājokļu sektora turpmākās attīstības virzienu praktiskos meklējumos, kā arī valsts, vietējo pašvaldību un denacionalizēto namu īrnieku sadarbības principu radīšanā, risinot mājokļu jautājumus.

Master’s work performs the analysis of social economic side of house ownership denationalization reform made in 1992, to examine existing position of tenants of denationalized houses and to evaluate schemes of assistance and financing mechanisms offered by the state and municipals for prevention of the possibility of social crisis after taking effect the decision on a cancellation of rent ceiling since January, 2007. In work are used the economic and statistical analysis to study elements of the problems and to synthesize interrelation or to formulate regularities which allows to entirely display researched problems which are related with discriminating position of tenants of denationalized houses, uncertain situation in realization program of the moving grants and on the market of the real estate as a whole. The major research problem is deficiency of housing fund caused by denationalization reform, which has generated housing problems not only for tenants of denationalized houses, but also for the proprietors who have returned their home ownership. During work development the offers for increasing the housing fund have been made, for improving the existing position of tenants and arranging housing relations. Master’s work can be used in practical research of directions of the subsequent development of housing sector, and as in creation of principles of cooperation of the state, municipals and tenants of denationalized houses in the decision of housing issues.
House Ownership Denationalization Questions and Solution
Keywords: Ekonomika