Ē. E. Šmita stāsta "Oskars un Rozā dāma" literārā rediģēšana - Albertiņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarbam izvēlēts rediģēt Ērika Emanuēla Šmita stāsta „Oskars un rozā dāma” tulkojumu. To no franču valodas tulkojusi Lūcija Rambeka. Pasaulē šis stāsts ir uzrunājis ļoti dažāda vecuma lasītājus, bet pamatā autors to ir veltījis bērniem. Autors ir vēlējies iepazīstināt bērnus ar Dievu, atklājot tā eksistences ideju bērnam saprotamā veidā un valodā. Līdz ar to stāsta valoda ir vienkārša un bieži tiek izmatoti sarunvalodas stila elementi. Tulkojot un rediģējot ir jāatceras, ka darba galvenais personāžs ir desmitgadīgs zēns, un līdz ar to darbam jābūt tādam, lai teksts būtu saprotams arī desmitgadīgam bērnam. Rediģējot šo darbu, nebija iespējas sadarboties ar tulkotāju, jo diemžēl šis bija viņas pēdējais darbs. Lūcija Rambeka bija pieredzējusi tulkotāja, viņa sadarbojās ar Latvijas lielākajām izdevniecībām. Rediģējamais materiāls acīmredzami nebija pārlasīts, tāpēc tajā ir atrodamas vairākas neuzmanības kļūdas. Ar to noteikti ir skaidrojams arī fakts, ka vairākās vietās bija atstātas netulkotas rindkopas (skatīt pielikumā 27. – 33. lpp.). Tulkojumā ir atrodamas arī drukas un pārrakstīšanās kļūdas, bet diplomdarbā tās atsevišķi netiek aplūkotas. Diplomdarbu veido sešas nodaļas un apakšnodaļas, kurās apskatītas būtiskākās kļūdu grupas: morfoloģijas kļūdas, vārddarināšanas kļūdas, interpunkcijas kļūdas, stila kļūdas, leksikas lietojuma kļūdas, kā arī tulkošanas kļūdas un neprecizitātes. Kļūdu skaidrošanai izmantotie teikumi no tulkojuma ir izrakstīti nerediģētā formā un pareizajā/ieteicamajā variantā atainots viss literārā redaktora rediģējums, attiecīgajai nodaļai atbilstošu kļūdu izceļot ar pasvītrojumu. Tulkojuma rediģēšanā kā galvenais palīgmateriāls izmantoti „Latviešu literārās valodas vārdnīca”, Jāņa Rozenberga grāmata “Latviešu valodas stilistika”, kā arī mūsdienu latviešu valodnieku pētījumi un atzinumi.

The title of this graduation paper is “The Literary Editing of Eric-Emmanuel Schmitt's Story "Oscar and the Lady in Pink"”. Lucija Rambeka translated the story from French language. In world this story is popular among different age of readers, but first the author has dedicated this work to children. That’s one of the reasons why the language of this work is simple and there’s used everyday speech elements. In editing there was no possibility to work together with the translator because this was her last work. Lucija Rambeka was a translator with big experience, which collaborated with the biggest publishers in Latvia. The translation was not reared over and that’s one of the reasons why there were so many inattention mistakes. Also in some paragraphs there was not translated sentences. The paper consists of 6 paragraphs where the essential groups of mistakes are regarded: morphology, stylistic, lexicology, word-formation, punctuation, translation mistakes and inaccuracy. To correct the mistakes the examples are extracted from story uncorrected and in correct/recommended version can be seen all the editing, where the mistake, that is analysed in paragraph, is underlined. In this graduation paper for explication the main used works are “The Latvian language literary vocabulary”, J. Rozenberg book “The stylistic of Latvian language” and our days linguist researches and opinions.
The Literary Editing of Eric-Emmanuel Schmitt's Story "Oscar and the Lady in Pink" ("Oscar et la dame rose")
Keywords: Valodniecība