Valsts probācijas dienesta uzraudzība pār nosacīti notiesātajām personām - Cinkmanis, Uldis (Latvijas Universitāte, 2008)
Ar 2020.gada 26. novembra Bakalaura un maģistra gala pārbaudījuma komisijas lēmumu ir atzīts, ka konkrētajā darbā ir konstatējams PLAĢIĀTS.

Darbā ir pētīta Valsts probācijas dienesta nozīme personu notiesājot nosacīti. Darba autors, salīdzinot probācijas sistēmas Eiropā ar pastāvošo probācijas sistēmu Latvijā, ir pētījis un analizējis dažādas teorētiskā un praktiskā rakstura problēmas. Tās ir saistītas ar Valsts probācijas dienesta funkcionēšanu mūsu valstī, realizējot kontroli pār nosacīti notiesātajiem, tā darbību noziedzības novēršanā, sodu izpildes uzraudzības un kontroles mehānisma efektivitāti. Darbs sastāv no četrām nodaļām un trīs apakšnodaļām. Tā pirmajā nodaļā ir apskatīta probācijas dienestu izveide, attīstība un darbība citās valstīs. Otrajā nodaļā ir pētīts probācijas regulējums starptautiskajos tiesību aktos. Trešajā nodaļā ir analizēta Valsts probācijas dienesta darbība Latvijā un vispārēji apskatīti dienesta darbības virzieni: izvērtēšanas ziņojuma sniegšana par probācijas klientu, piespiedu un sabiedriskā darba izpilde un citi. Ceturtajā nodaļā pētīta Valsts probācijas dienesta loma tiesā, personu notiesājot nosacīti. Nodaļa sastāv no trīs apakšnodaļām, kurās analizēts nosacītas notiesāšanas regulējums Latvijā, probācijas dienesta loma ar tiesas spriedumu personai uzlikto pienākumu kontrolē un problēmas, kas saistītas ar probācijas dienesta izvērtēšanas ziņojuma sniegšanu prokuratūrām un tiesām. Analizējot Latvijas un citu Eiropas valstu probācijas dienestu darbu, autors izdarījis secinājumus, kas saistīti ar Valsts probācijas dienesta uzraudzību pār nosacīti notiesātajām personām un piedāvā juridisko un organizatorisku problēmu iespējamos atrisinājumus, ar mērķi uzlabot Valsts probācijas dienesta efektivitāti. Bakalaura darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām un secinājumiem.

This work is devoted to State Probation Office importance in consuming a person conditional discharge. Author of this work, compared systems of probation in Europe and existent probation system in Latvia, investigating and analyzing different kinds of problems, which are connected with State Probation Office activity in Latvia, fulfilling the control of conditional discharged persons, its action in crime prevention, efficiency of supervision of criminal punish and auditorial mechanism. The work consists of four chapter and three subdivisions. In first chapter, author has viewed foundation, evolution and activity of probation offices in other countries. In second chapter is researched adjustable of probation in international acts. In third chapter is analyzed work of State Probation Office in Latvia, generally described modus operandi such as issuing of assessment reports in realation to probationary clients and the others. In fourth chapter author has explored States Probation Office role in court consuming a person conditional discharge. The chapter consists of three subdivisions, where is analyzed conditional discharge in Latvia, the role of Probation Office in supervising the obligation which court has sentenced a person conditional discharged and analyze of those problems, whish are connected with probation office assessment giving reports to prosecutor’s office and court. During the analysis of experience prospecting of Latvia and other European countries, some conclusions have been made about the reasons of the problems, which are connected with probation office function realization consuming a person conditional discharge and outspoken suggestions about juridical and organizing charter arrangements, with the aim to encourage the raising efficiency of probation office. The work consists of introduction, four chapters, conclusion.
Supervision of the State Probation Service over conditionally sentencened persons
Keywords: Juridiskā zinātne