Subjektīvā oponento krāsu noteikšana ar krāsu pēcefekta palīdzību - Atvars, Uldis (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 54 lapām. Tas satur 35 attēlus, 1 pielikumu. Maģistra darbā izmantoti 37 literatūras avoti.Darba mērķis: Noteikt oponentās krāsas dažādu krāsu stimuliem ar krāsu pēcefekta palīdzību.Eksperimenta dalībnieki Eksperimentā piedalījās 5 dalībnieki, 2 vīrieši un 3 sievietes. Dalībnieku vidējais vecums bija 24,2 ± 2,3 gadi. Metode: Tika izveidots stimuls subjektīvai oponento krāsu noteikšanai, izmantojot krāsu pēcefekta palīdzību, kas balstīts uz Chaser ilūzijas pamata, un noteiktas oponentās krāsas.Rezultāti un secinājumi: 1.) Izveidots, uz monitora demonstrējams, stimuls krāsu pēcefekta radīšanai un noteikšanai.2.) Raksturotas datora monitora krāsu attēlošanas īpašības un izveidots pārrēķins starp krāsu telpām, un rezultātā izveidota sistēma, kas ļauj no digitālajām vērtībām uzreiz pāriet uz CIE xy un L*a*b* krāsu telpām. Pieskaņotajai pēcefekta vērtībai starp dažādiem subjektiem pastāv spēcīga pozitīva korelācija (vidējais korelācijas koeficients starp dalībniekiem grupā k= 0,84± 0,03). Mērījumu atkārtojamība ir augsta, korelācijas koeficients starp dažādiem mērījumiem vienam eksperimenta dalībniekam ir k= 0,94 ± 0,03. Novērota oponentās krāsas noliece gan HSL, gan L*a*b* krāsu telpās.

Master’s work is written in Latvian. It consists of 54 pages. It contains 35 figures, 1 appendice. 37 literature sources are used in master’s work.Aim: To find what is the color of after efect for different hue stimulus using color after- effect method.Subjects: 5 subjects took part in the experiment, 2 men and 3 women. The average age of the subjects was 24,2 ± 2,3.Methods: There was made a stimulus for subjective opponent colour detrmination, using colour after- effect method based on Chaser illusion basis and opponent colours were determined. Results and conclusions: 1.) There was made a stimulus for colour after- effect demonstration and determination.2.) There were characterized computer display’s colour demonstration properties and made calculations to change over the colour spaces, as a result there was made a system that allowes to change digital counts to CIE xy and L*a*b* colour spaces. There is a strong positive correlation among different subject measurements (the average correlation coefficient of the whole group was k= 0,84± 0,03). There is a high measurement repeatibility, correlation coefficient for sequent measurements was found k= 0,94 ± 0,03.4.) There were determined opponent colours of the colour after- effect.There was an opponent colour shift in HSL colour space and also in L*a*b* colour space.
Subjective opponent color determination using color after-effect method
Keywords: Fizika