Magnētisko nanokoloīdu pārneses procesi porainā neizotermiskā slānī - Šints, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā tiek apskatītas trīs eksperimentu sērijas, kurās tiek pētīti magnētisko šķidrumu pārneses procesi neizotermiskā porainā slānī. Divas no šīm sērijām veiktas uz jaunas eksperimentālas iekārtas, kuras izstrāde arī apskatīta šajā darbā. Starp būtiskākajiem rezultātiem minami vienlaicīgi Sorē, difūzijas un termodifūzijas koeficientu mērījumi, kādi nav realizēti līdz šim veiktos līdzīgos eksperimentos; iegūtie rezultāti norāda uz termomagnetoosmozes ierosinātu daļiņu plūsmu. Darba ietvaros izveidotās iekārtas novērota magnētiskā šķidruma pārnese lielāku temperatūru virzienā, kas tiek interpretēta kā līdz šim literatūrā neaprakstīta, magnetizācijas lēciena uz porainas vides robežas radīta spiediena ierosināta masas pārneses parādība.

Three series of experiments are reviewed, all dealing with processes of mass transfer in a non-isothermal porous layer. Two of these series are performed on an experimental setup developed within and described in this work. Among most notable results described here are the simultaneous measurements of Soret, diffusion and thermodiffusion coefficients, absent from previous similiar investigations and suggesting mass transfer induced by Thermomagnetoosmosis. On the newly constructed setup, a mass trasfer toward higher temperatures is observed, interpreted here as caused by a new mechanism of transfer, caused by different magnetisations of the porous layer and magnetic fluid.
Transport properties of magnetic nanocolloids in porous layer under nonisothermal conditions
Keywords: Fizika