Jelgavas un Rīgas mijiedarbības ģeogrāfiskā saikne - Tarasenko, Oksana (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbs ir par tēmu “ Jelgavas un Rīgas mijiedarbības ģeogrāfiskā saikne”. Darba pirmajā nodaļā ir aprakstīts par pilsētām un urbanizācijas procesiem pasaulē. Otrā nodaļa ir par Jelgavas pilsētu- raksturota tās vēsture, ģeogrāfiskais stāvoklis, iedzīvotāju dinamika un ekonomiskā situācija. Turpmākajās divās nodaļās ir analizēta Rīgas aglomerācijas iedzīvotāju dabiskā un mehāniskā kustība. Pēdējā nodaļā ir apkopoti autores veiktie pētījumi par Jelgavas un Rīgas saikni, un tās galvenajiem iemesliem. Atslēgas vārdi: •Pilsēta •Jelgava •Rīga •saikne •Svārstmigrācija •Iedzīvotāji •Darbs •Izglītība •Transports Kā zināms, tad Rīgai, kā jau galvaspilsētai, ir dažāda veida saiknes ar kaimiņu pilsētām, taču šajā darbā ir pētītas Rīgas saiknes ar vienu no Zemgales pilsētām- autores dzimto pilsētu Jelgavu. Aptuveni piektā daļa Jelgavas iedzīvotāju ik dienu pārvietojas no Jelgavas uz Rīgu, un tam ir daudz un dažādu iemeslu- darbs, studijas, iepirkšanās, izklaide utt. Pēc autores domām, bakalaura darba būtiskāka ir piektā nodaļa, kur aprakstīti pašas veiktie pētījumi. Šājā nodaļā iegūto rezultātu analīze atspoguļo reālo situāciju saistībā ar abām pilsētām, kādu to redz Jelgavas iedzīvotājs, ikdienā pārvietojoties uz galvaspilsētu un atpakaļ.

Bachelor theses is about the theme “ Geographical interactions between Jelgava and Riga cities”. The cities and world urbanization proceses are discribed in first chapter. The second one is about Jelgava city – description of its history, geographical location, population dynamics and economical situation. Next two chapters includes the analysis of population movement within Riga agglomeration. Exploration about connection between Jelgava and Riga, and its main reasons made by author is codified in last chapter. Key words: •City •Jelgava •Riga •Connection •Movement •Population •Job •Education •Transport As we know Riga- the capital of Latvia- has many kind of connection between neighbour cities, but in this theses there is an exploration between Riga and one of the city of Zemgale, the authors birth place- Jelgava. Almost 20% of population of Jelgava each day transmigrate from Jelgava to Riga, and there are many reasons for it – job, studies, entertainment, shopping etc. To authors mind the most important chapter in this theses is number five, where are described explorations made by author, because results gotten within this chapter reflects real situation between both cities, what can see tipical inhabitant of Jelgava.
Geographical interactions between Jelgava and Riga cities
Keywords: Ģeogrāfija