Development and application of mass spectrometric methods for the determination of glyphosate and its metabolites in plant and animal origin products and environmental objects - Jansons, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2021)
Promocijas darbā izstrādātas un pielietotas metodes glifosāta un tā sabrukšanas produktu noteikšanai augu un dzīvnieku izcelsmes produktos, bioloģiskajos un vides objektos, izmantojot šķidruma hromatogrāfiju un masas spektrometriju. Glifosāts un tā sabrukšanas produkti ir mazmolekulāri savienojumi ar polārām funkcionālajām grupām, tāpēc to noteikšana ir problemātiska, un noteikšanai ir nepieciešamas efektīvas paraugu sagatavošanas un analīzes metodes, ar mazinātiem matricas efektiem un uzlabotu noteikšanas spēju. Promocijas darbā trijos galvenajos virzienos izpētītas iespējas uzlabot detektēšanu un kvantificēšanu – jonu hromatogrāfijā, vairāku stadiju paraugu sagatavošanā ar cietfāžu ekstrakcijas sorbentiem, kā arī paraugu analīzē pēc derivatizācijas. GLIFOSĀTS, AMINOMETILFOSFONSKĀBE, JONU HROMATOGRĀFIJA, CIETFĀŽU EKSTRAKCIJA, DERIVATIZĀCIJA, TANDĒMA MASSPEKTROMETRIJA, AUGSTAS IZŠĶIRTSPĒJAS MASSPEKTROMETRIJA, ORBITRAP

The aim of the doctoral thesis is to develop sensitive procedures for mass spectrometric determination of glyphosate and its metabolites in different plant and animal origin products, as well in biological and environmental objects. Glyphosate and its degradation products are compounds with polar moieties, determination of which is challenging, therefore effective sample preparation and analysis procedures are needed to reduce matrix effects and improve the detection of these compounds. In this study, the possibility to improve detection capability and quantification has been investigated in three main directions – unsuppressed ion chromatography coupled to mass spectrometry, multi-stage sample preparation based on solid phase extraction sorbents, and analysis after derivatization. GLYPHOSATE, AMINOMETHYLPHOSPHONIC ACID, ION CHROMATOGRAPHY, SOLID PHASE EXTRACTION, DERIVATISATION, TANDEM MASS SPECTROMETRY, HIGH RESOLUTION MASS SPECTROMETRY, ORBITRAP
Masspektrometrisko metožu izstrāde un pielietošana glifosāta un tā metabolītu noteikšanai augu un dzīvnieku izcelsmes produktos un apkārtējās vides objektos
Keywords: Ķīmija; Analītiskā ķīmija; Analytical chemistry