Īrijā strādājošo Latvijas iedzīvotāju diskurss latviešu nacionālajā presē un Latvijas Republikas valdības un valsts pārvaldes institūciju dokumentos (2005-2007) - Muceniece, Diāna (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbs skata migrāciju sociālo transformāciju kontekstā, kā arī migrācijas komunikatīvos aspektus un valsts institūciju regulējošo lomu. Darba mērķis ir noskaidrot, kāds diskurss par Īrijā strādājošajiem Latvijas iedzīvotājiem tiek veidots presē, kā arī valdības un valsts institūciju dokumentos un, balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, aptaujāt Īrijā strādājošos Latvijas iedzīvotājus. Maģistra darbs balstīts uz S. Kāstla (Castles) izpratni par migrāciju sociālo transformācijas procesu kontekstā, kā arī migrācijas komunikatīvajiem aspektiem - H. Moulanas (Mowlana) izvirzīto tēzi par migrāciju kā informācijas starptautiskās plūsmas kanālu un tipu. Darbs veikts kā jauko metožu pētījums, pamatā izmantojot N. Fērklofa (Fairclough) kritisko diskursa analīzi, kvantitatīvo kontentanalīzi, kā arī kvalitatīvās daļēji strukturētās intervijas un kvantitatīvo aptauju. Maģistra darbs sadalīts četrās galvenajām daļās – teorētiskajā daļā, metodoloģiskajā daļā, empīriskajā daļā un secinājumu daļā. Atslēgvārdi: sociālie transformācijas procesi, migrācija, komunikācija, diskursa analīze.

Master paper concerns with migration in social transformations context, as well as communicative aspects of migration and regulation role of Administrative Institutions of the State. The aim of paper is to ascertain discourse of Latvian Inhabitants employed in Ireland in Latvian national press and documents of the Government of the Republic of Latvia and Administrative Institutions of the State and based on acquired results make a questionnaire to Latvian Inhabitants employed in Ireland. Master paper is based on S. Castles conception about migration in social transformation processes context as well as communicative aspects of migration - H. Mowlana thesis about migration as type and channels of international flow of information. Paper is done as a mixed method’s research, as a basic method using N. Fairclough critical discourse analyze, quantitative content analyze, and also qualitative semi structured interviews and quantitative query. The structure of Master paper consists of four main parts – theoretical part, methodological part, empirical part and conclusions. Keywords: social transformation process, migration, communication, critical discourse analysis.
Discourse of Latvian Inhabitants employed in Ireland in Latvian national press and documents of the Government of the Republic of Latvia and Administrative Institutions of the State (2005 - 2007)
Keywords: Komunikācijas zinātne