Vietējo resursu ilgtspējīgas izmantošanas risinājumi: kūdra un sapropelis siltumizolācijas materiālos - Obuka, Vaira (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba „Vietējo resursu ilgtspējīgas izmantošanas risinājumi: kūdra un sapropelis siltumizolācijas materiālos” ietvaros tika izstrādāti siltumizolācijas materiāli, izmantojot Latvijā pieejamus izejmateriālus. Siltumizolācijas materiāli tika iegūti, izmantojot aktivētu kūdru, sapropeli un koksnes skaidas. Darba teorētiskajā daļā, tika veikta zinātniskās literatūras analīze, par kūdru, sapropeli, sapropeļa izmantošanas iespējām un videi draudzīgiem būvniecības materiāliem. Bakalaura darba rezultātu daļā kūdras – kokskaidu un sapropeļa – kokskaidu plātnēm tika aprakstītas veiktās mehāniskās, siltumvadītspējas un skaņas izolācijas pārbaudes. Veikto pētījumu rezultātā tika noteiktas siltumizolācijas materiālu paraugu īpašības un izvērtētas iespējas tos izmantot ekoloģiskajā būvniecībā, kā arī veikts salīdzinājums ar šobrīd tirgū esošajiem produktiem. Atslēgas vārdi: kūdra, sapropelis, sapropeļa izmantošana,ekoloģiski būvmateriāli, siltumizolācijas materiāli.

During the course of this bachelor’s work „Sustainable use of local resources: peat and sapropel as a thermal insulation materials” the thermal insulation materials were developed to support use of the available raw materials in Latvia. Thermal insulation materials were made using activated peat, sapropel and wood chips. Theoretical background of the bachelor’s work is done by analysing literature about peat, sapropel, use of the sapropel and ecological building materials. In the bachelor’s work results part a mechanical testing and testing of thermal conductivity and sound insulation were described. Results shows that obtained materials can used for thermal insulation aims and their comparison with industrially produced materials demonstrates their good competitiveness in market. Results evaluated use of these materials in ecological constructions. Keywords: peat, sapropel, use of sapropel, ecological building materials, thermal insulation materials.
Sustainable use of local resources: peat and sapropel as a thermal insulation materials
Keywords: Vides zinātne