Latvijas galveno eksporta nozaru ģeogrāfiskas tendences (2000.-2013.) - Berjoza, Antons (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbā tiek pētītās Latvijas eksporta tendences trijās nozīmīgākajās eksporta nozarēs. Tās tiek raksturotas, izmantojot pieejamo statistisko informāciju, kā arī izmantojot pētījumus šajā jomā. Darbā tiek veikta šo nozaru eksporta statistiskā analīze, izmantojot relatīva biežuma metodi un nosakot noturīgākos tirgus Latvijas eksportam. Darba gaitā atklājas, ka stabilākie Latvijas tirgi ir Baltijas jūras valstis, tās kaimiņu valstis, ka arī Nīderlande, Norvēģija un Lielbritānija. Papildus tam tika identificēti statistiski būtiski tirgi pārējā Eiropā un ārpus tās. Pielietotā metode ļauj identificēt stabilos un gadījuma rakstura eksporta tirgu, kuru veidošanos nosaka dažādu faktoru kopums Iegūtie rezultāti tika salīdzināti ar citu līdzīgu pētījumu rezultātiem un tie ir salīdzināmi ar citām ārējās tirdzniecības analīzes metodēm.

In this master thesis changes and tendencies in export of commodities produced by Latvia’s main export sectors are being explored. This is done by analyzing wide range of available statistics and published scientific works. Export statistical analysis is made by applying frequency method and explores Latvian export most stable markets. Analysis shows that the most stable Latvian export markets are as follows: Baltic Sea Region nations, its closest neighbours, additionally Netherlands, Norway and United Kingdom. Other important markets in Europe and outside were identified. Applied method allowed for casual markets to be found, which were defined by other than economic means. Results of this research were also compared to other researchers’ findings, as well as related to most commonly used methods of export analysis.
Geographic tendencies of the main commodities export of Latvia (2000-2013)
Keywords: Ģeogrāfija