Mugurkaulāja jostas daļas diska trūces ārstēšanas metožu izvērtēšana - Strankale, Evija (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba aktualitāte: Ap 15% gadījumu muguras sāpes ir iemesls darba nespējai, kas var ietekmēt valsts ekonomisko stāvokli sakarā ar iespējamu sekojošu invaliditāti, un 85% gadījumu tie ir cilvēki jaunāki par 45 gadiem. Pie muguras sāpēm aptuveni 1% gadījumu tiek diagnosticēts nervu saknīšu nospiedums, 1-3% - jostas daļas diska trūce. Simptomātisku diska trūču gadījumā var rasties muguras sāpes, kas izstaro uz kājām. Var attīstīties jušanas, funkcionālie traucējumi un mazā iegurņa orgānu darbības traucējumi, kas cilvēkam būtiski ietekmē dzīves kvalitāti un rada ierobežojumus ikdienas aktivitātēs. Pētījuma mērķis: tēmas aktualizēšanas ietvaros izanalizēt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas medicīniskās kartes laika periodā no 2013.līdz 2015.gadam, izvērtējot ārstēšanas taktiku un tās efektivitāti jostas daļas diska trūču gadījumos. Metodes un materiāli: Pētījumā tika apkopota informācija par 299 pacientiem un to pielietotās terapijas efektivitāti atkarībā no pacientu neiroloģiskā stāvokļa. Darba izstrādei, analīzei tiek izmantotas IBM SPSS Statistics Version 22.0 un Microsoft Excel 2013 datorprogrammas, tika veikts datu apkopojums tabulu un diagrammu veidā vizuālai datu atspoguļošanai. Rezultāti un secinājumi: 1. Visbiežāk ir pacienti ar radikulārām sāpēm kājās, kā arī kombinācijā ar jušanas un/vai funkcionālajiem traucējumiem. Mazā iegurņa orgānu darbības traucējumi sastopami retāk. 2. Visefektīvākais izmeklējums diska trūču diagnostikai ir MRI, kurš valsts ekonomisko apsvērumu dēļ nav pietiekami pieejams pacientiem. Pielietotās attēldiagnostikas atradnes korelēja ar pacientu sūdzībām un objektīvo neiroloģisko atradni. 3. Vislielākā starpskriemeļu diska trūces incidence ir L4-L5, kā arī L5-S1 līmenī. 4. Neatkarībā no jušanas un/vai funkcionāliem traucējumiem, pacientiem ar muguras sāpēm medikamentozās terapijas efektivitāte ir ar pozitīvu dinamiku, savukārt pacientiem ar radikulārām sāpēm kājās biežāk tiek pielietota ķirurģiskā terapija ar pozitīvu efektu. Mazā iegurņa orgānu darbības traucējumi ir indikācija ķirurģiskajai terapijai. 5. Ārstēšanas metodes RAKUS atbilst pasaulē biežāk pielietotajām metodēm un visefektīvākā tiek uzskatīta mikrodiskektomija. 6. Re-operācijas konstatē 10,37% gadījumu, kas korelē ar pasaules datiem, kur re-operācijas incidence svārstās no 5-15%.

Introduction: Lower back pain is responsible for work incapacity in 15% of cases. It can cause disability, therefore can affect the economical status of the country. 85% of these people are younger than 45 years. Lower back pain is caused by nerve roots compression in 1% and by herniated lumbar disc in 1-3% of cases. In symptomatic herniated disc there can be lower back pain, which irradiates to legs. Sensory and motor dysfunction and small pelvis organ dysfunction can also accur, which will affect people life quality and make restrictions to their casual activities. Aim of study: To update this theme Riga East university hospital medical records will be analized in period of 2013 till 2015 year to evaluate treatment tactics and effectivness in lumbar disc herniation. Materials and methods: This study summarizes information about 299 patients and their therapy applied depending on neurological status. IBM SPSS Statictics Version 22.0 and Microsoft Excel 2013 computer programms were used in this study design and analysis, tables and diagramms were made and for visual interpretation of the summarized information. Results and conclusions: 1. Most common type of patients is with radiculopathy into the legs, also in combination with sensory and/or motor dysfunction. Minor pelvis organ dysfunction accured less common. 2. MRI is the best diagnostic method for herniated lumbar disc, but it is not available enough for patients because of economical aspects of the country. 3. The highest incidence of lumbar disc herniation is on level L4-L5 and also L5-S1. 4. Not depending on sensory and motor dysfuntion in type of patients with lower back pain medication therapy is with positive benefit, but surgical therapy with positive effect is used for type of patients with radicular pain in the legs. Surgery is always applied in cases of minor pelvis organ dysfunction. 5. Riga East university hospital treatments correspond with world’s most commonly used treatment methods. Microdiscectomy is considered the most effective. 6. Re-operation is found in 10,37% of cases which correlate with world’s data where re-operation incidence is about 5 to 15%.
Evaluation of treatment methods in lumbar spinal disc herniation
Keywords: Medicīna; jostas daļas diska trūce; radikulopātija; diskektomija; ķirurģija; ne-operatīva terapija