Skolēnu mācīšanās motivācijas rosināšana latviešu valodas stundās 4.klasē. - Spēka, Vita (Latvijas Universitāte, 2006)
Diplomdarba mērķis bija izpētīt skolēnu mācīšanās motivācijas veidošanās apstākļus un noskaidrot mācīšanās motivācijas rosināšanas veidus latviešu valodas stundās 4.klasē. Tika izvirzīti uzdevumi: 1.Analizēt pedagoģisko, psiholoģisko un metodisko literatūru par pētāmo problēmu. 2.Iepazīties ar latviešu valodas mācību saturu, mērķiem, mācību metodēm un paņēmieniem. 3.Izpētīt sākumskolas un pamatskolas vecuma bērnu mācību motivāciju un izziņas intereses mācīšanās procesā. 4.Izstrādāt ieteikumus mācīšanās motivācijas rosināšanai latviešu valodas stundās 4.klasē, sadarbojoties skolēniem, vecākiem, mācību priekšmetu skolotājiem un klašu audzinātājiem. Diplomdarbs sastāv no divām daļām. Teorētiskajā daļā ir motivācijas un mācīšanās apskats pedagoģiskajā un psiholoģiskajā literatūrā un latviešu valodas mācību satura, mērķu, mācību metožu un paņēmienu apskats. Praktiskajā daļā ir pētījums par 4.klases skolēnu mācīšanās motivāciju un interesēm latviešu valodas stundās, kā arī ieteikumi mācību motivācijas veidošanai, sadarbojoties skolēniem, vecākiem, mācību priekšmetu skolotājiem un klašu audzinātājiem.

The aim of this diploma work was to research status of motivation forming and clarify forms of motivation forming. Research tasks were: 1.To analyse pedagogical and psyhological literature about research problem 2.To study the content, tasks, teaching and learning methods and ways of the Latvian language. 3.To research learning motivation and interests of young learners. 4.To develop recommendations for motivation forming at Latvian lessons in form 4 for cooperation of pupils, their parents, teachers and form teachers. The diploma work consists of two parts. There are a survey about lerning motivation in pedagogical and psyhological literature and a survey about teaching of Latvian in the theoretical part and the research about learning motivation and interests of young learnersat Latvian lessons and the reccomendations for motivation forming at Latvian lessons in form 4 for cooperation of pupils, their parents, teachers and form teachers.
Encouragement of pupils’learning motivation at Latvian language lessons in Grade 4.
Keywords: Pedagoģija