Nekustamā īpašuma nodoklis Rīgā - Merga, Gunita (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba autors Gunita Merga izstrādāja darbu, kura tēma ir “Nekustamā īpašuma nodoklis Rīgā”. Bakalaura darba mērķis ir noteikt nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas problēmas Rīgas pilsētā, analizējot Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes darbību un tās rezultātus, uz kā pamata izvirzīt priekšlikumus administrēšanas pilnveidošanai. Mērķa sasniegšanai autors izvirza šādus uzdevumus: Izpētīt nodokļu administrēšanas funkcijas un principus nodokļu sistēmas veidošanā, analizēt nekustamā īpašuma nodokļa regulēšanu un tā izmaiņas Rīgā, izpētīt nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumus Rīgā un analizēt to dinamiku saistībā ar nodokļa izmaiņām, kā arī izdarīt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas pilnveidošanai. Pirmajā nodaļā tiek apskatīta nodokļu ietekme uz Latvijas tautsaimniecībā, kā arī vispārēja Latvijas nodokļu sistēmas principi un funkcijas. Otrajā nodaļā uzmanība tiek vērsta uz nekustamā īpašuma nodokļa būtību, analizējot Latvijas Republikas likuma normas tiek definēti un raksturoti jēdzienu: īpašums, nekustams īpašums un nekustamā īpašuma nodoklis, tiesiskais regulējums. Tā pat uzmanība tiek vērsta uz nekustamā īpašuma administrēšanas procesa teorētisko pusi, kadastrālās vērtības noteikšanu un maksāšanas kartību. Trešajā nodaļā ir aplūkotas nekustamā īpašuma pilnveidošanas iespējas, analizētas izmaiņas sakarā ar kadastrālā likuma grozījumiem, tā pat veikta aptauja, lai noskaidrotu respondentu viedokli par nekustamā īpašuma nodokli. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām, tā apjoms ir 66 lappuses. Tajā ir iekļauti 20 attēli, 5 tabulas un 2 pielikumi. Darbā izmantotas 37 bibliogrāfiskā saraksta vienības. Atslēgas vārdi: nodokļi, nekustamā īpašuma nodoklis, pašvaldības budžets.

Bachelor's thesis is written by Gunita Merga. The topic of bachelor thesis ir “Property Tax in Riga”. The aim of the bachelor's thesis is to determine the real estate tax administration problems in Riga city by analyzing the activities of Riga City Council Municipal Revenue Department and its results, on the basis of which to make proposals for improvement of administration. In order to achieve the goal, the author proposes the following tasks: To study the functions and principles of tax administration in the formation of the tax system, to analyze the regulation of real estate tax in Riga and its changes, to investigate the real estate tax revenues in Riga and to analyze their dynamics in relation to tax changes, as well as draw conclusions and make suggestions for improving real estate tax administration. The first chapter discusses the impact of taxes on the Latvian economy, as well as the general principles and functions of the Latvian tax system. The second chapter focuses on the essence of the property tax, analyzing the norms of the Republic of Latvia Law defining and describing the concept: property, real estate and real estate tax, legal regulation. The same attention is drawn to the theoretical side of the real estate administration process, the determination of the cadastral value and the payment procedure. The third chapter discusses real estate development opportunities, changes in cadastral law changes, and even a survey to find out the respondents' opinion on cadastral changes. Bachelor’s thesis consist from three charpters, it is written on 66 pages. It includes 20 pictures, 5 tables and 2 attachments. Work uses 37 bibliographic list items. Keywords: taxes, real estate tax, Municipal budget.
Property tax in Riga
Keywords: Ekonomika; nodokļi; nekustamā īpašuma nodoklis; pašvaldības budžets; nodokļu ietekme