Notiesāto personu nodošana un ārvalstī piespriesto sodu atzīšanas savstarpējā mijiedarbība Kriminālprocesa likumā - Janisela, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba nosaukums ir: Notiesāto personu nodošana un ārvalstī piespiesto sodu atzīšanas savstarpējā mijiedarbība Kriminālprocesa likumā. Vispārējā judikatūrā izvirzītas dažādas prakses personu brīvības ierobežošanai, tās reglamentēšanai un, ja nepieciešams, sodīšanai. Taču bieži vien atsevišķu valstu likumdošana ir pretrunā ar plašākām regulām – Eiropas Savienības vai Apvienoto Nāciju Organizācijās pieņemtajām, tādēļ nepieciešama izpratne, kādos gadījumos un ar kādiem paņēmieniem spriest, par konkrētās lietas attīstību, pieņemtā lēmuma pamatotību. Darbā tika pētīta Latvijas Republikā pieņemto brīvību ierobežojošo likumu mijiedarbība ar starptautiski atzītiem reglamentējumiem, kā arī tika analizēti konkrēti Eiropas Civilprocesā atzīti lēmumi, to ietekme uz vispārējo judikatūru. Darbā iztirzātā tēma sniedz ieskatu Latvijas Republikas Kriminālprocesa vēsturē, tā attīstīšanas procesā, vispārējā „brīvības” jēdziena izpratnē gan vēsturiski, gan mūsdienās. Tiek apskatītas dažādas konkrētas civilprocesa lietas, kas radījušas spēcīgus precedentus brīvības ierobežošanas kontekstā, kā arī notiesātu personu nodošanā spriedumu izsniegušajai valstij. Darbs ļauj saprast, ka Latvijas likumdošana ir nozīmīgi pakļauta Eiropas Savienības un Apvienoto Nāciju Organizācijas pieņemto likumu spriedumam, tomēr var ietekmēt Latvijas judikatūrā ietverto personu spriedumus likuma robežās. Darbā izvirzītā hipotēze, ka savstarpējā mijiedarbība būs novērojama tieši cilvēktiesību jomā apstiprinājās. Pierādījās, ka hipotēze apstiprinās ne tikai Latvijas tiesību sistēmā, bet ir globāli iesakņojusies universālajā tiesību sistēmā. Bakalaura darbs satur 50 lappuses un sastāv no 3 daļām, ievada, nobeiguma un secinājumiem, literatūras avotu saraksta.

The topic of the thesis is Mutual interaction of the transfer of sentenced persons and foreign sentence recognition in the Criminal Procedure Law. General law sets out different practices on freedom to limit its regulation and, if necessary, to punish. Often, however, national legislation is inconsistent with the broader regulations - the European Union or the United Nations adopted and therefore requires an understanding when and under what techniques to judge on the particular case development, adopted by the decision. Work was studied Latvian Republic adopted a restrictive law interaction with internationally recognized regulatory and analyzed, namely the civil proceedings recognized decisions, their impact on the overall case-law. Works deal with the theme provides insight into the Latvian Republic Criminal history of the development process in general "freedom" sense of the term both historically and today. Examines various concrete civil procedure cases that have caused a strong precedent for liberty in the context of the transfer of sentenced persons of judgments issued by a State. The work gives the impression that the Latvian legislation is significantly exposed to the European Union and the United Nations adopted the law's judgment, however, can affect the Latvian case-law of the persons judgments within the law. The hypothesis proved that there is in fact a mutual interaction on a human rights level. Confirming, that certain basic human rights can be diminished for the greater good. Thesis showed that this is not a singularly applicable to Latvian Legislative system, it is common in almost all global legislature. Thesis contains 50 pages and consists of 3 parts, introduction, conclusion and summary.
Mutual interaction of the transfer of sentenced persons and foreign sentence recognition in the Criminal Procedure Law
Keywords: Juridiskā zinātne; starptautiskā sadarbība; kriminālprocess; cilvēktiesības; izdošana; soda atzīšana