Ergonomiskie riska faktori strādājošajiem uzņēmumā X un preventīvie pasākumi - Ratniece, Zane (Latvijas Universitāte, 2019)
„Ergonomiskie riska faktori uzņēmumā ”X”, preventīvie pasākumi”. Darba autores: Zanes Ratnieces Darba zinātniskā vadītājs: Dr. Chem. Jāzeps Logins. Darbs izklāstīts uz 108 lpp., ietver 28 attēlus, 1 tabulu, 4 pielikumus, 54 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par ergonomiskajiem, psihoemocionālajiem riskiem un veselības veicināšanu uzņēmumos. Literatūras analīze uzrāda, ka biroja darbinieki saskarās ar dažādām arodslimībām, ko izraisa mazkustīgs dzīvesveids un piespiedu darba poza. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes, ar kuru palīdzību tiek analizēti potenciālie riski uzņēmumā “X”. Trešajā daļā ir iegūto datu apkopošana un rezultātu analīze un to izklāsts. Iegūtie dati parāda nozarē raksturīgākos riskus. Lielākoties biroja darbinieku veselības problēmas saistītas ar mazkustīgumu. Veicot darba vides risku identifikāciju autore secina, ka darbinieki pakļauti fizikāliem riska faktoriem, kas saistīti ar statiskām, ilgstošām darba pozām, redzes sasprindzinājumu. Izstrādātas praktiskās rekomendācijas uzņēmumam un uzņēmuma darbiniekiem. Pētījumā izmantotās metodes: Somijas 5 baļļu metode, ergonomisko risku ātrā ekspozīcijas kontroles metode, psiholoģiskā klimata darba vidē novērtēšanas metode anketas veidā, darbspēju indeksa noteikšanas metode un aptauja. Atslēgas vārdi: Ergonomika, biroja darbs, datora ietekme, veselības veicināšana.

SUMMARY “Ergonomic Risk Factors in Company X, Preventive Measures”. Author: Zane Ratniece. Scientific Research Manager: Dr. Chem. Jāzeps Logins. Work out on page 108 includes 28 pictures, 1 table, 4 appendixes, 54 information sources. The study consists of 4 parts. The first part summarizes and analyzes literature on ergonomic, psycho-emotional risks and health promotion in companies. Literature analysis shows that office workers were confronted with various occupational diseases caused by sedentary lifestyles and forced labor. The second part describes the methods used in the study to analyze the potential risks of “X”. The third part consists of gathering the obtained data and analyzing the results and presenting them. The obtained data show the most typical risks in the industry. Mostly the health problems of office workers are related to sedentaryness. When performing work environment risk identification, the author concludes that employees are exposed to physical risk factors related to static, prolonged work postures, visual tension. Practical recommendations for the company and company employees have been developed. Methods used in the research: Finnish 5-point method, rapid exposure control method of ergonomic risks, method of assessment of psychological climate in the work environment in the form of questionnaire, method and survey of work capacity index. Keywords: Ergonomics, office work, computer impact, health promotion.
Ergonomics risk factors for emploees in company X and preventive measures
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; Ergonomika; biroja darbs; datora ietekme; veselības veicināšana