Viena tirgus dalībnieka jēdziens konkurences tiesībās un solidārās atbildības piemērošana - Punculis, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2023)
Eiropas Savienības konkurences noteikumu adresāti ir “uzņēmumi” un Eiropas Savienības konkurences tiesību noteikumi ir piemērojami tikai tad, ja personu var uzskatīt par “uzņēmumu”. Uzņēmuma jēdziens tieši nav definēts Eiropas Savienības tiesību aktos, tā saturu atklāj Eiropas Savienības tiesas judikatūra un Eiropas Komisijas lēmumi. “Uzņēmums” ir definēts kā jebkura saimnieciskā darbībā iesaistīta vienība neatkarīgi no tās juridiskā statusa un finansēšanas veida. Lai nošķirtu vienības, kas darbojas kā uzņēmumi, no vienībām, kas nedarbojas kā uzņēmumi, Eiropas Savienības tiesībās tiek izmantota funkcionālā pieeja, papildus, atklājot saimnieciskās darbības jēdzienu. Turklāt ir noteikts, ka “uzņēmuma” jēdziens apzīmē saimniecisku vienību, kas var ietvert vairākas fiziskas vai juridiskas personas, kas var būt par atbildības subjektu par konkurences tiesību pārkāpumu gan publiskajā, gan privātajā piemērojamības jomā. Šajā darbā uzņēmuma jēdziens tiek analizētas saistībā ar LESD 101. panta materiālo tvērumu un Latvijas Republikas tiesību aktiem. Darba ietvaros tiek atklāts, ka dažādām savstarpējām tiesību subjektu juridiskajām attiecībām ir problemātiskāk kā citām atrast pareizo pieeju vienas saimnieciskās vienības doktrīnas prizmā, tai skaitā, atbildības piemērošanā. Atslēgas vārdi: Eiropas Savienības konkurences tiesības, solidāra atbildība, viena tirgus dalībnieka jēdziens, uzņēmums.

The addressees of European Union competition rules are “undertakings” and EU competition rules apply only if a person can be considered as an “undertaking”. The concept of undertaking is not directly defined in European Union law, rather its content is revealed by the case law of the Court of Justice of the European Union and the case law of European Commission decisions. An “undertaking” is defined as any entity engaged in an economic activity, irrespective of its legal status and the way in which it is financed. European Union law uses a functional approach to distinguish between entities that operate as undertakings and those that do not, in addition to revealing the concept of economic activity. It is also established that the concept of “undertaking” denotes an economic entity which may comprise several natural or legal persons, which can be the person liable for an infringement of competition law in both the public and private spheres of application. In this work, the concept of undertaking is analysed in relation to the substantive scope of Article 101 TFEU and the legislation of the Republic of Latvia. The work reveals that it is more problematic for different legal relationships between legal entities than for others to find the right approach within the single economic entity doctrine, including in the application of liability. Keywords: European Union competition law, joint and several liability, concept of economic unit, undertaking.
The concept of one economic unit in competition law and the application of joint liability
Keywords: Juridiskā zinātne; Eiropas Savienības konkurences tiesības; solidāra atbildība; viena tirgus dalībnieka jēdziens; uzņēmums