Fiksācijas disparitātes un dinamiskās verģences saistība ar binokulārās disparitātes izšķiršanu - Timermanis, Dainis (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba mērķis: izvērtēt mijiedarbību starp verģences sistēmas un stereoredzes kvalitāti. Tika izmeklēti 17 subjekti (vidējais vecums 24 ± 3 gadi). Darbā tika pētīta statiskās un dinamiskās fiksācijas disparitātes un dinamiskās verģences saistība ar stereoredzes kvalitāti pie steroattēla prezentācijas 100 un 500 ms laikā. Mērījumu veikšanai tika izmantoti "eye Test-PC" testi. Fiksācijas disparitātes un dinamiskā verģence tika noteikta 60 cm, bet stereoredze – 229 cm attālumā no testēšanas ekrāna plaknes Rezultātā tika konstatēta stereoredzes kvalitātes būtiskā (p = 0,003) uzlabošanās pie ilgāka – 500 ms – stereoattēla prezentēšanas laika, salīdzinot ar 100 ms. Pierādīts, ka pastāv laba sakarība starp statisko fiksācijas disparitāti (R = 0,81) un stereoredzi, kad stereoattēls tiek rādīts 100 ms. Stereoattēla prezentēšanas laikam pieaugot līdz 500 ms, korelācija starp statisko fiksācijas disparitāti un stereoredzi samazinās (R2 = 0,66). Korelācija starp stereoredzes kvalitāti un dinamisko verģenci nav konstatēta. Stereoredzes kvalitāte un dinamiskās fiksācijas disparitātes dati arī neuzradīja korelāciju. Stereoredze ir labāka, ja stereo attēla veidošanā piedalās verģences acu kustības. Stereoredzes izšķirtspēja pakļaujas vairākiem faktoriem – divi no tiem ir binokulārā disparitāte un verģences acu kustības. Abi faktori ietekmē stereoredzes izšķirtspēju un līdz ar to tā uzlabojas. Stereoredze un statiskās fiksācijas disparitātes ir saistītas ar otrās kārtas polinoma atkarību. Cilvēkiem ar lielām fiksācijas disparitātēm stereoredze ir sliktāka nekā cilvēkiem ar mazām fiksācijas diparitātēm. Cilvēkiem ar ezo fiksācijas disparitātēm krustotā stereoredze ir sliktāka kā cilvēkiem ar ekso fiksācijas disparitātēm. Dinamiskās verģences un dinamiskās fiksācijas disparitātes nav saistītas ar stereoredzi. Atslēgas vārdi: fiksācijas disparitāte, dinamiskā verģence, stereoredze, dinamiskā fiksācijas disparitāte, krustotā binokulārā disparitāte.

Work objectives: to estimate correlation between vergence system and stereovision quality. 17 subjects (average age 24 ± 3) were examined using "eye-Test-PC" tests. Static and dynamic fixation disparity and dynamic vergence correlation with stereovision quality at stereo image presentation during 100 and 500 ms were studied. Fixation disparities and dynamic vergence were estimated at a distance of 60 cm, but stereovision – at 229 cm viewing distance from screen. It has been found that stereothreshold significantly (p = 0,003) improves, if stereo image was presented during 500 ms, in comparison with 100 ms. It has been ascertained that a good correlation (R = 0,81) exists between static fixation disparity and stereothreshold, if stereo image is presented during 100 ms. Weak correlation exists (R = 0,66) between static fixation disparity and stereothreshold, if stereo image is presented during 500 ms. No correlation was found between stereothreshold and dynamic vergence, as well as between stereothreshold and dynamic fixation disparity. Stereovision was better, if vergence eye movements participate in stereo image creation. Stereothreshold complies with several factors – two of them are binocular disparity and vergence eye movements. The both factors effected stereothreshold and therefore it was improved. Stereovision and static fixation disparities are interconnected through a square polynomial trend. In humans with large fixation disparity, stereovision is worse than in humans with small fixation disparities. In humans with eso fixation disparities, crossed stereovision is worse than in humans with exo fixation disparities. Dynamic vergence and dynamic fixation disparities are not interconnected with stereovision. Keywords: fixation disparity, dynamic vergence, stereovision, dynamic fixation disparity, crossed binocular disparity.
Relation of fixation disparity and dynamic vergence with detection of binocular disparity
Keywords: Fizika