Renē Dekarta idejas Rozas Trimeinas romānā "Mūzika un klusums" - Čebotarjovs, Mihails (Latvijas Universitāte, 2011)
Šis bakalaura darbs, "Renē Dekarta idejas Rozes Trimeinas romānā "Mūzika un klusums"", koncentrējas uz slēptās polemikas ar Dekarta idejām romanā "Mūzika un klusums". Tā mērķis ir demonstrēt diskusijas aktualitāti starp apgaismības filozofiem un postmodernisma rakstniekiem un domātājiem. Polemika romānā tiek analizēta, izmantojot M.Bahtina literatūras diskursa teoriju. Teorētiskajā daļā tiek izskaidroti šīs teorijas jēdzieni, kā arī viedokļu atšķirības apgaismības un postmodernistu filozofu skatījumā. Īpaša uzmanība tiek veltīta vēsturiska tēlojuma jautājumam postmodernismā. Rezultāti apstiprina šī bakalaura darba hipotēzi un demonstrē, ka Dekarta idejas ir atrodamas romānā atklātā un slēptā formā, un spēlē nozīmīgu lomu romāna personāžu likteņos.

The present bachelor thesis, ‘Rene Descartes’ Ideas in Rose Tremain’s Novel Music and Silence’ , focuses on the hidden polemic with Descartes’ ideas in Music and Silence. Its purpose is to demonstrate the relevance of the debate between the philosophers of the Enlightenment and Postmodernist writers and thinkers. The polemic in the novel is analysed through Bakhtin’s concepts of novelistic discourse. Theoretical part explains these concepts as well as the points of argument between the Enlightenment and Postmodernist philosophers. The question of historical representation in Postmodernism is given a special attention. The results confirm the hypothesis of the present thesis and demonstrate that Descartes’ ideas are present in the novel in open and hidden forms and play an important role in the destinies of the characters.
Rene Descartes Ideas in Rose Tremain's Novel "Music and Silence"
Keywords: Valodniecība