Publisko un privāto tiesību nošķiršanas problēmas Eiropas Savienības fondu un citu ārvalstu finanšu instrumentu finansēto projektu īstenošanā - Vendta, Arita (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba mērķis ir noskaidrot problēmas, kas saistītas ar publisko un privāto tiesību nošķiršanu ES fondu un citu ārvalstu finanšu instrumentu projektu īstenošanā. Darbā ir aplūkots ES fondu un citu ārvalstu finanšu instrumentu normatīvais regulējums un ar to saistītā tiesu prakse, apskatīta pastāvošā diskusija par publisko tiesību līguma tiesisko dabu, lai saprastu apstākļus kādēļ likumā projekta īstenošanas līgums nosaukts par civiltiesisku līgumu, lai gan tas pēc savas dabas atbilst publisko tiesību līgumam, analizēts iestāžu projekta īstenošanas laikā pieņemto lēmumu tiesiskais statuss, ka arī apskatīta strīdu, kas saistīti ar projekta īstenošanas līgumu, risināšanas kārtība un ar to saistītās problēmas. Autore secina, ka likumdevējs, nosakot, ka projekta īstenošanas līgums ir civiltiesisks līgums, ir vēlējies tikai noteikt strīdu risināšanas jurisdikciju, un šāda izvēle tiek pamatota ar to, ka civilprocess var nodrošināt efektīvāku nepamatoti izlietota finansējuma atgūšanu. Darbā autore norāda uz problēmām, ko rada šāda pieeja.

Aim of the Bachelor thesis is to point out problems in distinction of public and private law in implementation of projects financed by EU funds and other financial mechanisms. There are normative regulation of EU funds and other financial mechanisms reviewed as well as related court practice, and ongoing discourse on legal nature of project implementation contract, to understand reasons why legislature decided to consider this contract as private law contract, despite the fact that it corresponds to features of public law contract. In addition, the nature of decisions made by authorities related to project implementation and dispute settlement order is analyzed. Author concludes that by calling project implementation agreement a private law agreement legislature intended just to determine jurisdiction of disputes in respect to effectiveness of civil procedure in recovery of unduly spending in projects. The bachelor thesis points out the problems that this approach is causing.
Challenges in distinction of public and private law in implementation of projects financed by European Union funds and other financial mechanisms
Keywords: Juridiskā zinātne; projekta īstenošanas līgums; publisko tiesību līgums; civiltiesisks līgums; iestādes lēmums