Efektīva skolas vadība un pedagoģiskie ceļi vidusskolēnu attīstībai - Gbemi, Seun Emmanuel (Latvijas Universitāte, 2022)
Šajā disertācijā “Efektīva skolas vadība un pedagoģiskie ceļi vidusskolas audzēkņu attīstībai” tiek pētītas sociālā taisnīguma, vienlīdzības un pareizas pārvaldības izaicinājumi mācību iestādēs, īpaši pievēršoties vidusskolām. Dažādas domu skolas ir izteikušas savus ieteikumus par to, kā skolas ir jāpārvalda un kā jāmāca skolēni. Izglītības sistēma nav statiska un pēdējā laikā ir piedzīvojusi būtiskas izmaiņas, izaicinot tradicionālās sistēmas, mācību programmas un vispārējo didaktiku. Šis darbs mēģina ieskatīties skolu vadītāju vadības pieejā un vidusskolēnu ikdienas attieksmē un dzīvesveidā, lai izprastu izaicinājumus un piedāvātu risinājumus kritiskām problēmām, kas nomoka izglītības sistēmu. Stratēģiskie jautājumi tiek izstrādāti, lai izprastu, kā skolēni uztver izglītības sistēmu, ko viņi domā par savu vajadzību apmierināšanu un kādi, vadītājuprāt, ir šķēršļi, kas traucē pilnīgai vienlīdzības, iekļaušanas un sociālā taisnīguma aktualizēšanai izglītības sistēmā. Pētījums tiek veikts, izmantojot kvantitatīvu aprakstošu pētījumu, izmantojot 2 dažādus aptauju komplektus, kas katrā ir 10 jautājumi. Viena aptauja ir vērsta uz skolu vadītājiem un skolu vadītāju palīgiem, bet otra aptauja ir paredzēta studentiem ar 27 vidusskolu un vidusskolu audzēkņiem divās daudznacionālās skolās. Skolu vadītāji un skolotāji ir atlasīti 20 divās daudznacionālās skolās. Pētījums mēģina atbildēt uz daudziem jautājumiem, kas saistīti ar izaicinošu skolu vadību, iekļaušanu un skolēnu pamešanu no skolām, skolēnu interešu samazināšanos par mācībām un skolotāju biežo mobilitāti starp skolām.

This thesis, Effective School Leadership and Pedagogical Pathways for the Advancement of Secondary School Learners explores the challenges of social justice, equality, and proper management in institutions of learning, particularly focusing on secondary schools. Various schools of thought have opined their recommendations on how schools are to be managed, and how students are to be taught. The education system is not static and has witnessed a significant change in recent times- challenging the traditional systems, curriculums, and the general didactics. This thesis attempts to peep into the managerial approach of school leaders, and the everyday attitude and lifestyle of secondary school learners to understand the challenges and proffer solutions to critical issues plaguing the education system. Strategic questions are developed to understand how students perceive the education system, what they think about their needs being met, and what managers think are the impediments obstructing the total actualization of equality, inclusion, and social justice within the education system. The study is conducted through quantitative descriptive research by using 2 different sets of surveys which are 10 questions each. One survey is targeted towards school managers and assistant school managers, while the other survey is targeted towards students with a sampling of 27 middle and high school students in two multinational schools. The school managers and teachers sampling are 20 across two multinational schools. The study attempts to answer the many questions of challenging school management, inclusion, and student dropout from schools, students' declining interests in studying, and teacher’s frequent mobility among schools.
Effective School Leadership and Pedagogical Pathways for the Advancement of Secondary School Learners
Keywords: Izglītības zinātnes; Payment; Management; Leadership; Pedagogy; Teachers