Nihilisti I. Turgeņeva un N. Ļeskova romānos («Tēvi un dēli» un «Nekur»). - Kačanovska, Milana (Latvijas Universitāte, 2021)
Šis bakalaura darbs ir veltīts nihilisma parādībai 19. gadsimta otrās puses krievu literatūrā, īpašu uzmanību pievēršot I. S. Turgeņevа romānam “Tēvi un dēli” un N. S. Ļeskova romānam “Nekur”. Šī pētījuma mērķis ir izpētīt nihilisma, kā sociālās parādības, atspoguļojumu krievu literatūrā, kā arī analizēt varoņus-nihilistus iepriekšminētajās romānos. Analizējot un salīdzinot rakstnieku romānu nihilistiskos varoņus, šis darbs mēģina novērtēt gan autoru nostāju attiecībā uz nihilismu, gan spriedumus par nihilisma parādību un Krievijas nākotni tā laika krievu inteliģences vidū. Šī darba pirmajā nodaļā nihilisms tiek analizēts par sociālpolitiska un literāra parādība Krievijas vēsturē. Otrā un trešā nodaļas ir attiecīgi veltītas romāniem “Tēvi un dēli” un “Nekur”.

This bachelor’s thesis is dedicated to the phenomenon of nihilism in Russian literature of the second half of the 19th century, with a particular focus on Ivan Turgenev’s “Fathers and Sons” and Nikolai Leskov’s “No Way Out”. The aim of this study is to investigate the reflection of nihilism in Russian literature, as well as to analyse nihilist characters in the abovementioned novels. By analysing the nihilist characters in the novels, this work tries to assess the authors’ position in relation to the phenomenon of nihilism and the way this phenomenon was viewed among the Russian intelligentsia of that time in general. In the first chapter of this thesis, nihilism is explored as a socio-political and literary phenomenon, and the second and third chapters are dedicated to “Fathers and Sons” and “No Way Out”, respectively.
Nihilists in the Novels by I.S. Turgenev and N.S. Leskov: “Fathers and Sons” and “No Way Out”.
Keywords: Valodniecība; нигилизм; Тургенев; Лесков; XIX век; “новые люди”