Nodokļu atvieglojumi ārvalstu investoru piesaistīšanai Latvijā, salīdzinājums ar citu Eiropas Savienības valstu praksi - Ermušs, Arnis (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā tiek apskatīti nodokļu atvieglojumi, kas tiek sniegti ārvalstu tiešo investīciju subjektiem, kā arī to nozīme salīdzinājumā ar cita veida atvieglojumiem. Darbā galvenais uzsvars tiek likts uz Latvijas situācijas novērtēšanu, salīdzinot to ar citām izlases kārībā noteiktām valstīm; tādējādi gūstot plašāku ieskatu par investoriem pieejamajiem atvieglojumiem. Pētījuma mērķi: nodokļu atvieglojumu nozīmes noteikšana investīciju valsts izvēlē, kā arī Latvijas pozīcijas noskaidrošana salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm. Mērķu sasniegšanai autors salīdzina izlases valstis pēc noteiktiem kritērijiem un veic aprēķinus, parādot katras izlases valsts pozīciju; iegūtie rezultāti tiek analizēti un aprakstīti, sniedzot nodokļu atvieglojumu nozīmības novērtējumu. Darba rezultāts: sasniegti noteiktie mērķi, izvirzīti priekšlikumi. Atslēgvārdi: ārvalstu tiešās investīcijas, nodokļu atvieglojumi, nacionālā konkurētspēja.

In this paper the author describes different tax incentives referable to foreign direct investment subjects, as well as their role in comparison with other incentives, laying the main emphasis on illustrating the situation in Latvia. To broaden the view of existing incentives and their role author also describes other selected countries as well. Purpose of the paper: to determine the role of tax incentives in investors’ decision making process; to define Latvia’s position compared to other European Union’s member countries. To fulfil the objectives author compares the selected countries by specific criteria and carries out the necessary calculations showing comparative position of each country; afterwards the results are analysed and the final evaluation is given. The result: fulfilled previously set objectives and set out recommendations. Keywords: foreign direct investment, tax incentives, national competiveness.
Tax relief for foreign investors' attraction to Latvia, comparison with other counties of European Union
Keywords: Ekonomika