Sadarbības prasmju sekmēšana pedagoģiskajā procesā 4-5 gadus veciem bērniem pirmsskolas izglītības iestādē - Matvejeva, Liene (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autore: Liene Matvejeva. Kvalifikācijas darba nosaukums: Sadarbības prasmju sekmēšana pedagoģiskajā procesā 4-5 gadus veciem bērniem pirmsskolas izglītības iestādē. Pētījuma mērķis: Teorētiski un empīriski pētīt 4-5 gadus vecu bērnu sadarbības prasmju un to sekmēšanu pedagoģiskajā procesā pirmsskolā. Pētījuma teorētiskā daļā analizētas atziņas par 4-5 gadīgu bērnu attīstības posma īpatnībām. Tiek analizētas latviešu un citu autoru atziņas par sadarbības prasmju sekmēšanas iespējām pedagoģiskajā procesā un to ietekmi uz bērnu sadarbības prasmju attīstību. Pētījuma praktiskajā daļā izmantotas metodes: novērošana un pedagoģiskā izmēģinājuma darbība. Tajā aprakstīta pedagoģiskā izmēģinājuma darbība ar bērniem, novērojumu rezultāti par bērnu sadarbības prasmēm gan pētījuma sākumā, gan beigās. Empīriskajā daļā veikts pētījums pirmsskolas izglītības iestādē, kurā iesaistījās 12 (6 zēni un 6 meitenes) 4-5 gadīgi bērni. Tajā tika izmantotas dažādas aktivitātes un rotaļas bērniem dažādās pedagoģiskā procesa daļās. Kvalifikācijas darbs sastāv no: 40 lpp, 4 tabulām, 6 attēliem, 2 pielikumiem, 44 literatūras un citiem avotiem. Atslēgvārdi: sadarbība, sadarbības prasmes, pedagoģiskais process, aktivitātes, rotaļas.

Author of the qualification work: Liene Matvejeva. Title of the qualification work: Promoting cooperation skills in the pedagogical process for 4-5 year old children in a preschool educational institution. Research goal: To theoretically and empirically study the cooperation skills of 4-5 year old children and their promotion in the pedagogical process in preschool. The theoretical part of the research analyzes the findings about the peculiarities of the developmental stage of 4-5 year old children. The findings of Latvian and other authors about the possibilities of promoting cooperation skills in the pedagogical process and their impact on children's development are analyzed. The practical part of the study used the following methods: observation and pedagogical pilot activity. It describes the pedagogical pilot activity with children, the results of observations on children's cooperation skills both at the beginning and at the end of the study. The empirical part of the study was conducted in a preschool educational institution, involving 12 (6 boys and 6 girls) 4-5 year old children. It used various activities and games for children in different parts of the pedagogical process. The qualification work consists of: 40 pages, 4 tables, 6 images, 2 appendices, 44 literature and other sources. Keywords: cooperation, cooperation skills, pedagogical process, activities, games.
Promoting cooperation skills in the pedagogical process for 4-5 year old children in a preschool educational institution institution
Keywords: Izglītības zinātnes; sadarbība; sadarbības prasmes; pedagoģiskais process; aktivitātes; rotaļas