Pārbaudes darbu un vērtēšanas kritēriju izstrāde sociālajās zinībās 5.klasei - Ķimse, Ligita (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbā Pārbaudes darbu un vērtēšanas kritēriju izstrāde sociālajās zinībās 5.klasei aplūkoti jautājumi, kas saistās ar skolēnu sasniegumu vērtēšanu, pārbaudes darbu un vērtēšanas kritēriju izstrādi. Darba mērķis ir izstrādāt pārbaudes darbus un vērtēšanas kritērijus 5.klasei sociālo zinību priekšmetā. Pētnieciskie jautājumi: kas nosaka pārbaudes darba izstrādi, kādi faktori ietekmē pārbaudes darbu un vērtēšanas kritēriju izveidošanas kvalitāti? Diplomdarbs sastāv no 5 nodaļām, 9 apakšnodaļām un 15 pielikumiem. Pirmajās četrās nodaļās apkopotas teorētiskās nostādnes par skolēnu sasniegumu vērtēšanas pamatprincipiem, metodēm un pārbaudes darbu veidošanas nosacījumiem. Sniegts neliels ieskats skolēnu sasniegumu vērtēšanai citur Eiropā. Apkopotas teorētiskās atziņas par skolēnu vecumposmu īpatnībām, kas jāievēro veidojot pārbaudes darbus. Piektajā nodaļā aprakstīta darba praktiskā daļa, kurā veikta skolotāju anketēšana, skolēnu novērošana, pārbaudes darbu un vērtēšanas kritēriju izstrāde un to aprobācija. Pielikumos piedāvāti pārbaudes darbi, to vērtēšanas kritēriji un skala, pārbaudes darba programma robežvērtēšanai. Atslēgas vārdi: Pārbaudes darbs Vērtēšana Kritērijs

Graduation paper The Tests and their criterions of the estimating formation in social knowledge for form 5 is looked over questions about estimating of the pupils’ achievement, tests and their criterions of the estimating formation. The aim of the graduation paper is to form tests and criterions of the estimating for these tests. The questions of the research are what does determine formation of the tests and what factors influence the formation’s quality of the tests and estimating criterions. The graduation paper contains 5 chapters, 9 subchapters and 15 appendixes. Key words: Tests Estimating Criterion
Development of tests and assessment criteria in social studies for Grade 5
Keywords: Pedagoģija