Uzņēmumu maksātnespēja Latvijā globālās finanšu un COVID-19 pandēmijas krīzes laikā - Latatujeva, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2023)
Arvien populārāk kļūst maksātnespējas procesi un tiesiskas aizsardzības procesi Latvijā. Turklāt bankrotētu uzņēmumu gadījumu skaits dinamiski tiek palielināts Eiropas Savienības dalībvalstīs. Darbā tiek analizēta uzņēmējdarbības maksātnespējas procesa būtība un to dinamika globālās finanšu un COVID-19 pandēmijas krīzes laikā Latvijā. Līdz ar to bakalaura darba mērķis ir izpētīt maksātnespējas procesu; krīzes ietekme uz maksātnespējas procesu skaita dinamiku saistība ar valdības atbalsta pasākumiem; kā arī izstrādāt priekšlikumus par turpmāko maksātnespējas mazināšanu krīzes laikā. No darba mērķa izriet pētāmā hipotēze, ka krīzes laikā palielinās uzņēmumu maksātnespējas risks, kas var pazemināt ekonomisko attīstību valstī bez pietiekamiem atbalsta pasākumiem no valdības puses. Bakalaura darba gaitā, tika izanalizēta uzņēmumu maksātnespējas procesa dinamika Latvijā; tika apkopoti svarīgāki pētījuma veikšanas laikā gūtie secinājumi; izstrādāti priekšlikumi par turpmāko maksātnespējas mazināšanu krīzes laikā. Atslēgvārdi: krīze, maksātnespēja, bankrots, likums, uzņēmuma dzīves cikla teorija, ekonomiskie radītāji, statistika.

Insolvency processes and legal protection processes are becoming more and more popular in Latvia. In addition, the number of cases of bankrupt companies is dynamically increasing in the member states of the European Union. The work analyzes the nature of the business insolvency process and its dynamics during the global financial and COVID-19 pandemic crisis in Latvia. Therefore, the aim of the bachelor thesis is to study the process of insolvency; the impact of the crisis on the dynamics of the number of insolvency proceedings in relation to government support measures; as well as to develop proposals for the future mitigation of insolvency during the crisis. The researched hypothesis follows from the purpose of the work, that the risk of company insolvency increases during the crisis, which can lower economic development in the country without sufficient support measures from the government. In the course of the bachelor thesis, the dynamics of the company insolvency process in Latvia was analyzed; more important conclusions obtained during the research were summarized; developed proposals on further reducing insolvency during the crisis. Keywords: crisis, insolvency, bankruptcy, law, company life cycle theory, economic indicators, statistics.
Insolvence of companies in Latvia during the global financial and COVID-19 pandemic crisis
Keywords: Ekonomika; krīze; maksātnespēja; bankrots; likums; ekonomiskie radītāji