Latviešu valodas emocijvārdu analīze tīmekļa vidē - Ozerskis, Deniss (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā “Latviešu valodas emocijvārdu analīze tīmekļa vidē” tiek apskatīta emociju noteikšanas un noskaņojuma analīzes iespējas, saistītie pētījumi un iespējas priekš turpmākajiem pētījumiem, saistībā ar latviešu valodas emocijvārdu analīzi tīmekļa vidē. Emocijvārdu analīze ir svarīgs pētījuma virziens, jo tā sniedz iespēju izprast cilvēku emociju izpausmes un attieksmi latviešu valodas tekstos, piemēram, sociālo tīklu ierakstos, atsauksmēs, forumos u.c. tekstos, lai rezultātus varētu pielietot dažādiem nolūkiem, piemēram, biznesa pakalpojumu nodrošināšanai, cilvēku psiholoģijas pētīšanai, virtuālo asistentu izstrādei u.c. Šī darba mērķis ir izpētīt informāciju par emocijām, emociju noteikšanu un noskaņojuma analīzes iespējām, kā arī saistītos pētījumus, lai labāk izvērtētu esošo situāciju un iespējas turpmākajiem pētījumiem. Darbā iekļauts pirmais NRC emociju vārdnīcas tulkojums latviešu valodā, kā arī praktiskais pētījums šis emociju vārdnīcas pielietojamības novērtēšanai. Ir speciāli izveidota WEB programma, kas analizē astoņu dažādu emociju klātbūtni un intensitāti 2014.-2022.gada Saeimas sēžu tekstu korpusā.

The bachelor thesis “Analysis of Emotion Words in Latvian in the Web Environment” is about possibilities of emotion detection and sentiment analysis, related research and opportunities for further research related to the analysis of emotion words in Latvian in the Web environment. The analysis of emotion words is an important direction of research, as it provides an opportunity to understand the expressions of people’s emotions and attitudes in Latvian language texts, such as posts on social networks, reviews, forums, etc. in texts, that the results can be used for various purposes, providing business services, studying human psychology, developing virtual assistants, etc. The purpose of this work is to explore information about emotions, capabilities of emotion detection and sentiment analysis, as well as related research, to better evaluate the current situation and opportunities for future research. The work includes the first translation of the NRC emotion dictionary into Latvian, as well as a practical study to assess the applicability of this emotion dictionary. A specially developed web application analyses the presence and intensity of eight different emotions in the Latvian Saeima plenary text corpus of 2014-2022.
Analysis of Emotion Words in Latvian in the Web Environment
Keywords: Datorzinātne; emocijvārdi; emociju noteikšana; latviešu valoda; analīze; emocijas