Betula pendula Roth pavasara fenoloģisko fāžu saistība ar koksnes anatomiskajiem parametriem un klimata datiem - Zuševica, Austra (Latvijas Universitāte, 2021)
Visā Eiropā, tai skaitā Latvijā, novērojama ātrāka kokaugu lapu plaukšana. Lapu plaukšanas brīdis ne tikai būtiski ietekmē kopējo ekosistēmas primāro produktivitāti, bet arī indivīda līmenī būtiski ietekmē tālākos auga fizioloģiskos procesus. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai āra bērza lapu plaukšanas brīdim ir ietekme uz tekošā gada koksnes anatomiskajiem parametriem, un kā šo abu faktoru mijiedarbību ietekmē klimata dati. Iegūtie rezultāti parāda, ka gan klimata pārmaiņām, gan to ietekmētai ātrākai lapu plaukšanai ir būtiska ietekme gan uz koksnes traheju, gan šķiedru parametriem. Lapu plaukšanas nobīde ir izmainījusi arī agrīnās koksnes attīstības laiku uz ievērojami siltāku un sausāku periodu. Tas noved pie šūnu ar mazāku dobumu, bet biezāku šūnapvalku veidošanos.

Across Europe, including Latvia, earlier tree leaf unfolding in spring is observed. The moment of leaf unfolding not only has a significant impact on the gross primary productivity of the ecosystem but also on the individual level has a significant impact on the further physiological processes of the plant. The aim of this study was to find out whether the leaf unfolding date of silver birch had an impact on the wood anatomical parameters of the current year and how the interaction between these two factors was influenced by climate data. The results obtained show that both climate change and changes in leaf unfolding date have a significant impact on both wood trachea and fiber parameters. The shift of leaf unfolding date has also changed the time of earlywood development to a significantly warmer and drier period. This leads to the formation of cells with smaller lumen area but increased cell wall thickness.
Spring phenology phases of Betula pendula Roth in relation to wood anatomy and climate data
Keywords: Bioloģija; fenoloģija; trahejas; ksilēmas šķiedras; lapu plaukšana; klimata maiņa