Humusa formu, organiskā oglekļa un kopējā slāpekļa krājas izmaiņas katēnā: Lielā un Pemmas purva rietuma mala – Vilkkalns - Veinbergs, Krišjānis Ralfs (Latvijas Universitāte, 2020)
Šajā pētījumā tiek pētīta humusa formu būtiska mainība salīdzinoši nelielā teritorijā, līdz ar to arī C un N krājas telpiskās izmaiņas nelielā teritorijā. Kā pētījuma teritorija ir izvēlēta katēna Lielajā un Pemmas purvā un tam pieguļošajā meža teritorijā, kas ataino automorfu, pushidromorfu un hidromorfu augšņu mainību. Pētījuma mērķis ir raksturot humusa formas un to ķīmiskās īpašības Lielajā un Pemmas purvā un tam pieguļošo mežu teritoriju augsnēs, un novērtēt humusa formu dažādību mazā mērogā. Pētījuma rezultāti liecina, ka vietas reljefs, mitruma režīms un ģeoloģiskie apstākļi ietekmē organisko vielu sadalīšanās apstākļus un atšķirīgu humusa formu veidošanos. Šī pētījuma gaitā ir noskaidrota strauja humusa formu mainība dažādu mitruma apstākļu ietekmē. Veicot 16 rakumus nelielā teritorijā, ir noskaidrots, ka humusa histoformas ir izplatītas purvu teritorijās, bet humusa terroformas ir izplatītas purvu pieguļošajās meža teritorijās. Humusa histoformās uzkrājas augstāku organiskā oglekļa un kopējā slāpekļa krāja.

This research examines the significant variability of humus forms in relatively small areas and thus the spatial changes of C and N stocks in small areas. The area of the reasearch is catena in the Lielais un Pemmas swamp and its adjacent forest area, which reflects the variability of automorph, semihydromorph and hydromorph soils. The aim of the study is to describe the forms of humus and their chemical properties in the Lielais un Pemmas swamp and the soils of adjacent forest areas, and to assess the diversity of humus forms on a small scale. The results of the reaserch show that the terrain and geological conditions of the site affect the decomposition of organic substances and the formation of different forms of humus. This study has shown a rapid variability in humus forms, with varying humidity conditions. Similarly, changes in total nitrogen and organic carbon stocks were identified. By making 16 sampling plots in a small area, humus histoforms have been found to be common in swamp areas, while humus terroforms have been distributed in the adjacent forest areas of the swamp.
Humus forms, organic carbon and total nitrogen stock changes in catena: west edge of Lielā and Pemmas bog - Vilkkalns
Keywords: Ģeogrāfija; katēna; augstais purvs; humusa formas; organiskais ogleklis; slāpeklis