Ērču encefalīta vīrusa atradnes dabas perēkļos Latvijā. - Pozdejeva, Vera (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt ērču encefalīta vīrusu prevalenci ērcēs no Latvijas rajoniem izmantojot „viena soļa” (one-step) polimerāzes ķēdes reakcijas reālajā laika metodi. Ērču encefalīta vīruss ir Flaviviridae dzimtas RNS vīruss, kas izraisa smagu neiroloģisku slimību – ērču encefalītu visā Eirāzijā. Ar ērču encefalītu inficētās ērces ikgadu tiek konstatētas visā Latvijas teritorijā. Epidemioloģiskā nozīme ērču encefalīta vīrusa izplatīšanā Latvijā ir Ixodes ricinus un Ixodes persulcatus sugām. Ērču paraugi tika savākti trīs gadus no 2006. gada līdz 2008. gadam no astoņiem Latvijas rajoniem: Rīgā (Mežaparks), Rīgas rajonā, Jelgavas rajonā, Tukuma rajonā, Liepājas rajonā, Saldus rajonā, Madonas rajonā un Krāslavas rajonā. Ērču encefalīta vīrusa RNS noteikšanai ērcēs tika izmantota molekulāri-bioloģiskā metode: atgriezeniskās transkripcijas polimerāzes ķēdes reakcija ar detekciju reālajā laikā. Izanalizēti 858 ērču puli. Konstatēts, ka lielākā ērču encefalīta vīrusa prevelence ērcēs ir 2006. gadā Jelgavas, Madonas un Tukuma rajonos, 2007. gadā Madonas rajonā un 2008. gadā Jelgavas rajonā. Ērču encefalīta vīrusa prevalence ir lielāka imago, nekā nimfās. 2006. gadā prevelence ērcēs sastādīja 4,6 %, 2007. gadā 5,0 % un 2008. gadā 2,8 %. Maģistra darbs izstrādāts Valsts aģentūras „Latvijas Infektoloģijas centrā” laika posmā no 2008. gada jūnija līdz 2009. gada maijam. Atslēgas vārdi: ērču encefalīta vīsuss (ĒEV), Ixodes ricinus, Ixodes persulcatus, Reālā laika PĶR. Latvijas rajoni.

The aim of this work was to investigate tick-borne encephalitis virus prevalence in ticks from Latvian regions using one-step real-time reverse transcription polymerase chain reaction method. Tick-borne encephalitis virus is a RNA virus of the Flaviviridae family causing tick-borne encephalitis, a severe neurological disease in Eurasia. Tick-borne encephalitis virus infected ticks are found in all Latvia territory every year. Epidemiologically significant tick-borne encephalitis virus vectors in Latvia are Ixodes ricinus and Ixodes persulcatus. Ticks samples were collected three years 2006 – 2008, from eight Latvian regions: Riga (Mezaparks), Riga region, Jelgava region, Tukums region, Liepaja region, Saldus region, Madona region, and Kraslava region. For Tick-borne encephalitis virus RNA detection, it was used Real-time reverse transcription polymerase chain reaction. 858 tick pools were investigated. It was established that tick-borne encephalitis virus prevalence in ticks are in 2006 Jelgava, Tukums, Madona region, 2007 Madona region and 2008 Jelgava region. The tick-borne encephalitis virus more prevalence is in imago then in nymphs. Tick-borne encephalitis virus prevalence in the 2006 year is 4,6 %, in the 2007 5,0 % and in the 2008 2,8 %. The term paper was elaborated in the State agency „Infectology Center of Latvia”, in the period of the year 2008 june until May 2009. Key words: Tick-borne encephalitis virus (TBEV), Ixodes ricinus, Ixodes persulcatus, Real-time PCR, Latvian regions.
Tick-borne encephalitis virus in Latvia nature field.
Keywords: Bioloģija