Latgales iedzīvotāju prombūtnes pieredze: Ciblas novada piemērs - Moisejčenko, Sanita (Latvijas Universitāte, 2007)
-Maģistra darbā „Latgales iedzīvotāju prombūtnes pieredze. Ciblas novada piemērs” tiek aplūkotas iedzīvotāju migrāciju plūsmas gan globālā līmenī, gan arī lokālā līmenī, konkrētajā izvēlētajā teritorijā. Šajā darbā tā ir Latvijas austrumu pierobežas teritorija, kas atrodas Ludzas rajonā apmēram 300 km no Rīgas. Ciblas novads ir viena no tām pierobežu pašvaldībām, kuru ir skārusi gan dziļa iedzīvotāju depopulācija, gan arī aktīvā vecuma iedzīvotāju emigrācija. Darba mērķis ir raksturot globālā un lokālā līmeņa mijiedarbības sasaisti, izmantojot Ciblas novada iedzīvotāju prombūtnes pieredzes izvērtējumu. Darbs sastāv no piecām nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek aplūkotas globalizācijas tendences un iedzīvotāju pārvietošanās globālā līmenī. Otrajā nodaļā tiek raksturotas Latvijas un arī Latgales iedzīvotāju mobilitātes īpatnības gan ārējās, gan iekšējās migrācijas rezultātā. Šī pirmā maģistra darba daļa balstās uz ārvalstu un arī Latvijas pētnieku publikāciju un iepriekš veikto pētījumu analīzi gan globalizācijas, gan iedzīvotāju mobilitātes raksturošanai. Lai parādītu Latvijas iedzīvotāju mobilitātes tendences, darbā tika izmantoti arī Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldē iegūtie dati par migrāciju intensitāti valstī un Latgales reģionā. Trešā un ceturtā nodaļa tiek veltīta konkrētās vietas izpētei – Ciblas novadam. Te tiek raksturota gan pētāmā teritorija (iedzīvotāji, demogrāfija, saimniecība, sociālais raksturojums), gan aplūkotas tās īpatnības. Te tiek izmantotas gan LR CSP pieejamā, gan Ludzas rajona padomē iegūtie un Ciblas vidusskolas dati. Ciblas novada darbaspējīgo iedzīvotāju ārējās un iekšējās migrācijas īpatnību noteikšanai un analīzei tika izmantotas autores veiktās strukturālās intervijas 2007. gadā. Pēdējā nodaļa darbā tiek veltīta Ciblas novada mobilo iedzīvotāju raksturošanai, attiecībā uz to turpmākiem nodomiem.

-Master dissertation „Global – local interaction work experience abroad. The case of Cibla novads” examines citizens migration flows at global and local levels in this precise territory. In this case it is the eastern boarder zone of Latvia, Ludzas district approximately 300 kilometers from the capital Riga. Ciblas novads is one of these local municipalities that have been deeply influenced by depopulation as well as emigration of active people. The aim of this paper describes global and local level interaction bonds using population absence experience. Work consists of 5 chapters. The first chapter looks at globalization tendencies and citizen movements on a global level. The second chapter views inner and outer mobility distinction caused by migration trends in Latvia and Latgale. The first part of the dissertation is based on foreign and Latvian research publications and analysis of previous research on globalization and citizen mobility characteristics. The Latvian Republic Central Statistics office data about migration intensity in country and Latgale region has been used to show Latvian citizen mobility patterns in this paper. Chapters 3 and 4 refers to a specific location – Ciblas novads. Here, territory of research being described shows differences in population, demographics, economic and social factors. To describe this, official available statisticical data of Ludzas district council and Ciblas Secondary school has been used. To illustrate working age population, and inner and outer migration distinction in Ciblas novads, the author has used structural interviews in 2007. The last chapter is devoted to Ciblas novads mobile population characteristics towards future goals.
Global-local interaction through experience abroad: Case of Cibla novads
Keywords: Ģeogrāfija