Darbvirsmas lietotnes uztveres mācīšanās testa izstrāde cilvēkiem ar dažādu kognitīvo spēju novērtējumu - Bartušēvica, Santa (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbā tika izstrādāts un novērtēts darbvirsmas lietotnes uztveres mācīšanās tests. Pētījuma ietvaros ir veikta literatūras izpēte par cilvēka telpiskajām prasmēm un to novērtēšanas metodēm. Darbā izstrādāts eksperiments, lai pārbaudītu testa efektivitāti un salīdzinātu rezultātus cilvēkiem ar atšķirīgām kognitīvajām spējām. Darbā tika izvērtēta individuālo faktoru ietekme uz uztveres mācīšanās spējām. Darbs sniedz ieskatu cilvēka kognitīvajās spējās un to novērtēšanas metodēs, kā arī aplūko darbvirsmas lietotnes uztveres mācīšanās principus. Darbā iegūtie rezultāti liecina par individuālo faktoru ietekmi uz uztveres mācīšanās principiem navigācijas kontekstā. Izveidoto uztveres mācīšanās testu būs iespējams tālāk izmantot pētījumos, kas saistīti ar neirokognitīvo traucējumu izpēti.

Development of a desktop perceptual learning test app for people with different cognitive abilities In the Master's thesis, a perception learning test for a desktop application was developed and evaluated. The study included a literature review on human spatial skills and assessment methods. An experiment was conducted in the thesis to test the effectiveness of the test and compare the results among individuals with different cognitive abilities. The influence of individual factors on perceptual learning ability was assessed in the thesis. The work provides insights into human cognitive abilities and assessment methods and explores the principles of perception learning for desktop applications. The results obtained in the thesis indicate the influence of individual factors on the principles of perceptual learning in a navigation context. The developed test of perceptual learning can be further used in research on neurocognitive disorders.
Development of a desktop perceptual learning test app for people with different cognitive abilities
Keywords: Datorzinātne; Uztveres mācīšanās; individuālie faktori; telpiskās prasmes; programmatūras izstrāde