Bērnu vakcinācija Latvijā: vecāku uzskati un tos ietekmējošie faktori - Rudoviča, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2025)
Par maģistra darba tēmu tika izvēlēta “Bērnu vakcinācija Latvijā: vecāku uzskati un tos ietekmējošie faktori”. Tēmas aktualitāti nosaka vakcinācijas nozīme sabiedrības veselības nodrošināšanā un vakcīnu vilcināšanās pieaugošā ietekme uz vakcinācijas aptveri. Mūsdienu informatīvajā telpā, kur izplatās gan zinātniski pamatota informācija, gan dezinformācija, būtiski izprast vecāku uzskatus, attieksmi un to ietekmējošos faktorus. Darba mērķis ir noskaidrot vecāku uzskatus un viedokļus par bērnu vakcināciju Latvijā, kā arī noskaidrot vakcināciju ietekmējošos faktorus. Maģistra darbā izvirzītās hipotēzes: 1. lielākā daļa bērnu vecāku atbalsta vakcināciju un uzskata, ka vakcinācija aizsargā bērnus no vakcīnregulējamām infekcijas slimībām; 2. vecāki ar augstāku izglītības un augstāku ģimenes ekonomisko līmeni biežāk izvēlas vakcinēt savus bērnus, bet vecāki ar zemu izglītības un zemu ģimenes ekonomisko līmeni biežāk izvēlas bērnus nevakcinēt; 3. vecāki, kuru darbs ir saistīts ar veselības aprūpi un kuri uzticas sava bērna ārstam, tā sniegtajām rekomendācijām, biežāk vakcinē savus bērnus, salīdzinot ar tiem, kuriem ir zema uzticība veselības aprūpes sniedzējiem. Pētījumā tika izmantots jaukts dizains, apvienojot kvantitatīvo un kvalitatīvo datu ieguvi. Kvantitatīvie dati tika iegūti, izmantojot tiešsaistes aptaujas anketu, savukārt kvalitatīvie dati – veicot daļēji strukturētas intervijas. Pētījuma rezultāti rāda, ka lielākā daļa vecāku atbalsta bērnu vakcināciju un izprot vakcīnu nozīmi infekcijas slimību profilaksē. Aptuveni piektā daļa respondentu tika identificēti kā vakcīnu vilcinoši. Vilcināšanās bija biežāk sastopama starp bērnu mātēm, lauku reģiona iedzīvotājiem, vecākiem, kuru darbs nav saistīts ar veselības aprūpi, kuri informāciju par vakcīnām iegūst krievu valodā un kuri neuzticas ģimenes ārstam kā uzticamas informācijas avotam.

The topic of the master’s thesis is “Childhood vaccination in Latvia: parents’ views and factors affecting them”. The relevance of the topic is determined by the importance of vaccination in ensuring public health and the growing impact of vaccine hesitancy on vaccination coverage. In today’s information space, where both scientifically grounded knowledge and misinformation circulate, it is essential to understand parents’ beliefs, attitudes, and the factors affecting them. The aim of the study is to explore parents’ beliefs and opinions regarding child vaccination in Latvia, as well as to identify the factors that affect vaccination decisions. The following hypotheses were formulated in the thesis: 1. the majority of parents support vaccination and believe that it protects children from vaccine-preventable infectious diseases; 2. parents with higher educational and socio-economic status are more likely to vaccinate their children, whereas parents with lower educational and socio-economic status are more likely to opt out of vaccination; 3. parents who work in healthcare and trust their child’s physician and their recommendations are more likely to vaccinate their children compared to those who have low trust in healthcare providers. A mixed-methods research design was used in the study, combining quantitative and qualitative data collection. Quantitative data were obtained through an online survey, while qualitative data were collected through semi-structured interviews. The results indicate that the majority of parents support child vaccination and understand its importance in the prevention of infectious diseases. Approximately one-fifth of respondents were identified as vaccine-hesitant. Hesitancy was more commonly observed among mothers, residents of rural areas, parents not employed in the healthcare sector, those who obtain vaccine-related information in the Russian language, and those who do not trust their family doctor as a reliable source of information.
Childhood vaccination in Latvia: parents' views and factors affecting them
Keywords: Sabiedrības veselība; bērnu vakcinācija; Latvija; vecāku uzskati; ietekmējošie faktori