Seksualitātes vēstījums Latvijas sieviešu stāstos - Vasina, Olga (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs „Seksualitātes vēstījums Latvijas sieviešu stāstos” tiek veltīts seksualitātes vēstījumu pētīšanai mūsdienu Latvijā. Pētījums aplūko seksualitātes vēstījumu ar dzimtes līguma prizmas palīdzību. Darba teorētisko pamatu veido Pjēra Burdjē (Pierre Bourdieu) koncepts par vīriešu virsvaldību sociumā un Džuditas Batleres (Judith Butler) ideja par dzimtes reprezentāciju.Seksualitātes vēstījumu izpētei tika veiktas desmit intervijas ar sievietēm vecumā no 20 līdz 25 gadiem, kas patstāvīgi dzīvo Latvijā. Analizējot interviju tekstus tika noskaidroti vairāki seksualitātes vēstījumi – noraidītā seksualitāte, seksualitātes eifēmisms, izrunātā seksualitāte, atklāsmes seksualitāte, paziņotā seksualitāte, reprezentācijas seksualitāte, konstruētā seksualitāte, vienotības seksualitāte, disciplinētā seksualitāte, dabiski sabiedriskā, bioloģiski socioloģiskā seksualitāte. Seksualitātes vēstījumu dažādība Latvijas sieviešu stāstos parāda iespējamās variācijas seksualitātes naratīvā un diskursā ap seksualitāti, kas mēdz izpausties dzimtes līguma kontekstā.

The work „Expression of sexuality in Latvian women` s narratives” is devoted to the research of sexuality messages in nowadays Latvia. The analysis looks upon expression of sexuality with the help of gender contract’s prism. Pierre Bourdieu’s concept of masculine domination in society and Judith Butler’s idea of gender performance make the theoretical base of the work. To study expression of sexuality, 10 women aged from 20 to 25 years, who are regularly residing in Latvia, were interviewed. The analysis of interviews allowed clarifying several expressions of sexuality: rejected sexuality, euphemism of sexuality, pronounced sexuality, revelation sexuality, declared sexuality, representative sexuality, constructed sexuality, incorporate sexuality, disciplined sexuality, naturally social/biologically – social sexuality. The diversity of sexuality messages in Latvian women’s stories shows possible variations in narrative and discourse about sexuality, which is used to be expressed in the context of gender contract.
Sexuality`s narrative in Latvian women stories
Keywords: Socioloģija