„La Movida Madrilena” kā brīvības simbols 80. gadu Spānijā - Jesajana, Elmīra (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā tiek pētīts “Movida Madrileña” fenomens un tā ietekme uz sociokulturālajām izmaiņām Spānijā 20.gs. 80. gados. Tā mērķis ir analizēt “Movida Madrileña” kustību kā brīvības izpausmes veidu Spānijā 20.gs. 80. gados. Darbu veido trīs daļas. Teorētiskajā daļā tiek skaidroti tādi abstrakti jēdzieni kā brīvība un simbols. Praktiskajā daļā tiek pielietota Hannas Arendas brīvības teorija, lai izpētītu “Movida Madrileña” kustības izcelsmi un analizētu tās nozīmi sabiedrībā. Darba autore ir izpildījusi izvirzītos uzdevumus un ar “Movida Madrileña” ietvaros radītu filmu, fotogrāfiju un mūzikas starpniecību izpētījusi brīvības izpausmes 20.gs. 80. gados. Ir secināts, kādu iespaidu šī kustība ir atstājusi mūsdienās. Mūsdienās “Movida Madrileña” fenomens nav pietiekami pētīts. Dominē uzskats, ka šī kustība bija tikai izmaiņas sabiedrībā, un tā netiek analizēta dziļāk. Pašlaik Latvijā nav pētījumu par Movida Madrileña fenomenu.

The present work is dedicated to the phenomenon of the “Movida Madrileña” and its repercussion in the sociocultural changes in the Spain of the 80s. The objective of the work is to investigate the “Movida Madrileña” from the point of view of the expression of the freedom in the Spain of the 80s. The work is divided in three parts. During the investigation the theoretical part, the study was focused on such theoretical concepts as freedom and symbol. The practical part includes the application of theory of the freedom of Hannah Arendt in order to investigate the origins of the “Movida Madrileña” and to analyze its meaning for the society. The authoress has carried out the proposed tasks and has analyzed the manifestation of freedom in the 80s across the movies, the photos and the music of the “Movida Madrileña” and has managed to observe the legacy of that moment. Nowadays in Latvia there are no investigations concerning the “Movida Madrileña”.
„La Movida Madrilena” as a Symbol of Freedom in Spain in the 1980s
Keywords: Valodniecība