Džima Džarmuša kino stila un personāžu raksturojums - Matjuka, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā tika analizēti Džima Džarmuša filmu „Ārpus likuma”, „Mironis”, „Salauztie ziedi” galvenie varoņi, un raksturots režisoram raksturīgais kino stils jeb kino „rokraksts”. Teorētiskajā daļā tika apskatītas tēmas, kas ietver informāciju par problēmas vidi un veido pētījuma pamatu – kino semiotika, kino valoda (tās elementi), kinematogrāfija, kino naratīvs, kino stils, autorkino teorija. Metodoloģiskajā daļā tiek izklāstīts pamatojums izvēlētajām pētniecības metodēm - semiotiskajai un naratīva analīzei, kā arī izklāstīts pētījuma dizains. Empīriskajā daļā pēc iepriekš izstrādātajiem kritērijiem tika veikta augstāk minēto kinofilmu analīze, izdarīti secinājumi atsevišķi par katru varoni un izveidoti kopēji secinājumi par Džima Džarmuša kino rokrakstu.

The research studies Jim Jarmusch’s film „Down By Law”, „Dead Man”, „Broken Flowers” main characters and determines the director’s film style or film „handwriting”. The theoretical part of the study is taking view on terms like film semiotics, film language, cinematography, film narrative, film style and auteur theory. Methodology gives theoretical explanation of chosen research methods – semiotic and narrative analysis, it also establishes research design. The empirical part of the study analyses three films with pre-set criteria, which author already mentioned. The author draws conclusions for each of the characters and forms common conclusions about Jim Jarmusch’s film style.
Jim Jarmusch’s cinematographic style and analysis of characters
Keywords: Komunikācijas zinātne; kino; semiotiskā analīze; naratīva analīze; Džims Džarmušs