Brāļu Kaudzīšu romāns „Mērnieku laiki” kā 19.gs. otrās puses Vidzemes zemnieka dzīves atspoguļotājs - Braunfelde, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma apjoms: 7 nodaļas, 14 apakšnodaļas, 57 izmantoto avotu un literatūras vienības. Bakalaura darba pētījums balstās uz Latvijas valsts vēstures arhīva fondu, Latvijas Nacionālas bibliotēkas fondu, Latvijas Universitātes bibliotēkas fondu un Raita Gadzjusa privātās bibliotēkas vienību atlasi un analīzi. Darba mērķis ir izpētīt un izanalizēt reālistisko romānu „Mērnieku laiki”, atklājot tā daudzveidīgos 19. gadsimta notikumu aprakstus, politiskajā, sociālajā, ikdienas un vēstures kontekstā. Īpaša uzmanība tika pievērsta zemnieku stāvoklim un mērniecībai, kā arī nelikumībām, kas bija saistītas ar šī gadsimta otrās puses mērīšanas darbiem un māju izpirkšanu. Atslēgas vārdi: Brāļi Kaudzītes, „Mērnieku laiki”, zemnieku dzīve, 19. gadsimts, mērniecība, Vidzeme.

Research range: 7 chapters, 14 subchapters, 57 units of used literature and sources units Bachelors work research is based on Latvia State history archive funds, Latvia National library funds, Latvia University library funds, Raitis Gadzjus private library unit’s selection and analysis. The goal of research work was to explore and analyze realistic novel "Times of Surveyors", and to reveal the diversity of 19th century descriptions of events in political, social, daily and historical context. Particular focus was on the peasants and surveying, as well as irregularities that were shown in the second half of this century in measuring jobs and homes redemption. Keywords: Brothers Kaudzītes, "Times of the Surveyors”, Peasants life, 19th century, surveying, Vidzeme.
Brothers Kaudzīši novel „Times of the Surveyors” as reflection of Vidzemes peasant life in the 19th century second half
Keywords: Vēsture