Docker pielietošana darbvirsmas nolūkiem - Birze, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt Docker pielietošanas iespējas darbvirsmas nolūkiem. Tas sniegtu Docker priekšrocības – izolācija, pārnesamība, stabilitāte – darbvirsmas lietojumiem, tādiem kā interneta pārlūkošana, darbs ar dokumentiem vai 3D datorspēles. Atšķirībā no virtualizācijas, šīs priekšrocības nāk bez lieliem veiktspējas zudumiem. Maģistra darbā tiek apskatītas un novērtētas iespējas grafisko lietotņu palaišanai un izmantošanai Docker konteineros uz GNU/Linux un Windows platformām. Tiek veikti veiktspējas un patērēto resursu salīdzinājumi ar pa tiešo uzinstalētām programmām un virtuālajām mašīnām. Tiek lietots x11Docker ietvars un MobaXterm lietotņu attēlošanai. Rezultātā ir iegūts priekšstats par Docker pielietojamību darbvirsmas nolūkiem, kā arī lietotņu instalēšanas un palaišanas skripti.

The aim of this Master's Thesis is to research the possibilities for the application of Docker for desktop purposes. This would give the benefits of Docker – isolation, portability, stability – for desktop use cases, such as internet browsing, working with documents or 3D computer games. Unlike virtualization, these benefits come without significant performance losses. The Master's Thesis examines and evaluates the possibilities for launching and using graphical applications on Docker containers on GNU/Linux and Windows platforms. Performance and resource usage comparisons are made against directly installed programs and virtual machines. X11Docker framework and MobaXterm are used to display the applications. The result is an idea of the usability of Docker for desktop purposes, as well as application installation and launch scripts.
Application of Docker for desktop purposes
Keywords: Datorzinātne; Docker; x11Docker; MobaXterm; veiktspēja; Linux