Noziedzīga neuzmanība - Roziņš, Rūdis Alfrēds (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā “Noziedzīga neuzmanība” tika analizēts vainas institūta vēsturiskā attīstība Latvijas teritorijā, tika noskaidrota neuzmanības jēdziena izpratne, neuzmanības veidi – noziedzīga nevērība un noziedzīga pašpaļāvība, kad iestājas casus institūts, kādos gadījumos tas iestājas, un kad persona nav saucama pie kriminālatbildības, nodoma un neuzmanībās nošķiršanas problēmjautājumi, pastiprināti pievēršot uzmanību netiešā nodoma nošķiršanai no noziedzīgas pašpaļāvības, tāpat tika salīdzināts neuzmanības institūta ārvalstu regulējums ar Latvijas regulējumu, izvirzot priekšlikumus un secinājumus šajos jautājumos. Pētījuma mērķis bija izpētīt, kādi ir tiesu praksē esoši noziedzīgas neuzmanības problēmjautājumi, sniedzot šo problēmjautājumu vērtējumu un risinājumu.

In the bachelor thesis "Criminal negligence" was analyzed the historical development of the institute of guilt in the territory of Latvia, clarified the understanding of the concept of negligence, types of negligence - criminal neglect and criminal neglect of self-reliance, when the institute of casus occurs, in which cases it occurs, and when a person cannot be held criminally liable, intent and problem issues of distinguishing negligence, paying increased attention to distinguishing indirect intent from criminal neglect of self-reliance, the foreign regulation of criminal negligence was also compared with Latvian regulation, putting forward proposals and conclusions in these issues. The aim of the study was to investigate what are the problematic issues of criminal negligence existing in court practice, providing an assessment and solution of these problematic issues.
Criminal negligence
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīga neuzmanība; noziedzīga nevērība; noziedzīga pašpaļāvība; casus institūts; vaina