Dailes teātra attīstības reprezentācija Eduardam Smiļģim veltītajās vēstulēs (1920-1925) - Žvira, Juta (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba „Dailes teātra attīstības reprezentācija Eduardam Smiļģim veltītajās vēstulēs (1920-1925)” mērķis noskaidrot, kā tiek veidota Dailes teātra attīstības reprezentācija E. Smiļģim veltītajās vēstulēs no laikabiedriem, teātra aktieriem un skatītājiem. Vēstuļu analīzei tika izmantotas divas pētniecības metodes – kontentanalīze un vēsturiskā diskursa pieeja. Vēstuļu analīzei tika izmantoti vēsturiskās diskursa pieejas Rutas Vodakas pieci pētījuma jautājumi. Darbā iekļautas trīs komunikācijas teorijas – kultūras atmiņa, komunikācija ar vēstuļu starpniecību, reprezentācija. Bakalaura darba pētījuma rezultātu vizualizācijai tika izmantots Rutas Vodakas interdiskursīvais un intertekstuālais attiecību modelis. Veicot pētījumu tika secināts, ka Dailes teātra attīstību Smiļģim veltītajās vēstulēs veido divi diskursi – Dailes teātra vīzijas diskurss un Dailes teātra sasniegumu diskurss.

The thesis „Representation of Daile theatre development in letters dedicated to Eduards Smiļģis (1920-1925)” aim is to find out how was build representation of Daile theatre development in letters dedicated to Eduards Smiļģis from actors, contemporaries, theatre audience. In the research were used two methods – content analysis and discourse historical approach. For deeper letters analysis were used Ruth Wodak`s discourse historical approach five strategical questions. Paper includes three communication theories – cultural memory; representation; communication through letters. Research results are based on Ruth Wodak`s interdiscursive and inter textual discourse relations mode sample. During research it was concluded that the development of Daile theatre in letters dedicated to Eduards Smiļģis is made up of two discourses – Daile theater vision discourse; Daile theatre achievements discourse.
Representation of Daile theatre development in letters dedicated to Eduards Smiļģis (1920-1925)
Keywords: Komunikācijas zinātne; Dailes teātris; vēstules; vēsturiskā diskursa pieeja; kultūras atmiņa; reprezentācija