Patiesības pieredzes iespējamība valodiskumā - Kiope, Māra (Latvijas Universitāte, 2008)
Latvijas Universitāte Vēstures un filozofijas fakultāte Filozofijas vēstures katedra Māra KIOPE Patiesības pieredzes iespējamība valodiskumā Promocijas darba filozofijas nozarē filozofijas vēstures apakšnozarē anotācija Promocijas darbs ir veltīts patiesības jautājuma atklāšanai modernajā filozofijā. Izmantojot XX gadsimta izcilo filozofu M. Heidegera un H. G. Gadamera pieeju, patiesības problēmas risinājums ir skatīts Eiropas hermeneitikas tradīcijā. Tajā dominē esamības patiesības paradigma, kas iegūst klasisko veidolu līdz ar patiesības tradicionālā koncepta izveidi svētā Akvīnas Toma filozofijā. Promocijas darba otrajā daļā parādīts, kā modernajā filozofijā ir notikusi patiesības problēmas pārvirze uz valodiskumu. M. Heidegera un H. G. Gadamera filozofijas izpēte ļauj ieraudzīt valodiskumu kā patiesības pieredzes iespējamību. Promocijas darbs noder kā teorētiskais pamatojums patiesības kā vērtības izpratnei, kas rosinātu akadēmiskās diskusijas un diskursu publiskajā telpā un veicinātu Latvijas vērtīborientējošās izglītības sistēmas pilnveidi.

Māra KIOPE Possibility of the Truth Experience in Linguisticality Annotation The Doctoral Work is dealing with the problem of Truth in nowdays Philosophy, with special reference to hermeneutical approaches of M. Heideger and H.-G. Gadamer. Following the hermeneutical thought Experience of Truth appears to be possible in Linguisticiality, as language makes possible all the times in the present, and so the Truth Experience is real experience for it’s repeatedness in language. The Gadamer’s concept of Linguisticiality identifies ontology of language as basic characteristics of Human Being. Linguisticiality reveals itself as the environment of intellectual understanding as well in the philosophy of XXth century as in philosophy of st. Thomas Aquinas, who worked out so called traditional definition of Truth as adaequatio intellectus et rei. This allows to conclude that the possibility of Truth Experience into Linguisticiality may serve as fundamental conceptual approach to analysis of the Truth problem in philosophy.
Possibility of the Truth Experience in Linguisticiality
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Filozofija; Vēsture, filozofija