5-6 gadus vecu bērnu kognitīvo prasmju sekmēšana āra aktivitātēs - Ozola, Dace (Latvijas Universitāte, 2024)
Daces Ozolas kvalifikācijas darbs pirmsskolas pedagoģijas apakšnozarē “5-6 gadus vecu bērnu kognitīvo prasmju sekmēšana āra aktivitātēs” izstrādāts Latvijas Universitātes, Mag.paed., Ivetas Liepiņas vadībā, 2024. gadā. Darba autore kā pētījuma objektu izvēlējusies kognitīvās prasmes āra aktivitātēs vecākajā pirmsskolas posmā. Kvalifikācijas darbam, autore izvirzīja mērķi izpētīt 5-6 gadus vecu bērnu kognitīvo prasmju sekmēšanu āra aktivitātēs, teorētiski un praktiski pētot āra aktivitātes kā līdzekli, lai sekmētu bērna kognitīvās prasmes. Lai to varētu izdarīt, tika izvirzīta hipotēze: āra aktivitātes sekmē 5-6 gadus vecu bērnu kognitīvās prasmes, ja bērni iesaistās rotaļdarbībā, kas ir izvēlēta atbilstoši bērna vecumam, interesēm, un tiek radīti labvēlīgi apstākļi prasmju sekmēšanai. Kvalifikācijas darba pētījuma uzdevumi bija analizēt pedagoģisko un pedagoģiski psiholoģisko literatūru par āra aktivitātēm, kā arī par kognitīvajām prasmēm 5-6 gadus veciem bērniem, raksturot vecākā pirmsskolas vecuma bērnu kognitīvo prasmju attīstību un āra aktivitāšu ietekmi uz to, noteikt vērtēšanas kritērijus 5-6 gadus vecu bērnu kognitīvo prasmju attīstībai, kas tiek sekmētas āra aktivitātēs, teorētiski un praktiski pētīt āra aktivitātes kā kognitīvo prasmju sekmētāju, apkopot, analizēt, izvērtēt iegūtos datus. Lai varētu realizēt izvirzītos uzdevumus, tika izmantotas šādas pētījuma metodes- teorētiskā (literatūras analīze), empīriskā metode (novērošana, datu analīze, pedagoģiskā izmēģinājumdarbība). Pētījuma bāze: Rīgas X pirmsskolas izglītības iestādes, 16 bērni 5-6 gadu vecumā. Pētījums tika veikts no 2024.gada 20.februāra līdz 17.maijam. Kvalifikācijas darba struktūru veido 2 nodaļas, secinājumi, literatūras saraksts. Teorētiskā un empīriskā pētījuma gūto atziņu rezultāti tika apkopoti 3 tabulās un 11 attēlos.

Daces Ozol`s qualification thesis un the sub- field of preschool pedagogy “Promoting cognitive skills through outdoor activities for 5-6 year old`s” was developed by the University of Latvia, under the leadership of Mag.paed Iveta Liepiņa, in 2024. The author of the paper has chosen cognitive skills in outdoor activities as the object or research. For the qualification work, the author set a goal to study the promoting of cognitive skills of 506 years old with outdoor activities, theoretically and practically studying outdoor activities as tool to promote cognitive skills. In order to do this, a hypothesis was put forword: outdoor activities are promoting cognitive skills, if children get involved into outdoor activities, that are selected according to their age, interests, and place is made for children wellbeing to promote skills. The tasks of the qualification research where to analyze literature of pedagogy and psychology about outdoor activities and cognitive skill development of 5- 6 year old children, how outdoor activities promotes cognitive skills, describe criteries of cognitive skills of 5-6 years old children, who promotes through outdoor activities, to study theoretically and practically outdoor activities as a promoter of cognitive skills, summarize, analyze and evaluate the obtained data. In order to realize the set tasks, the following research methods were used- theoretical (analysis of literature), empirical method (observation, data analysis, pedagogical trial activity). Research basis: Riga X preschool educational institution, 16 children aged 5-6 years. The study was conducted from February 20 to May 17. The structure of the qualification work consists of 2 chapters, conclusions, bibliography. The results of the theoretical and empirical research were summarized in 3 tables and 11 figures.
Promoting cognitive skills through outdoor activities for 5-6 year old’s
Keywords: Izglītības zinātnes; āra; aktivitātes; kognitīvā; attīstība; 5-6 gadus veci bērni