Sausās acs sindroma sastopamība iedzīvotāju vidū - Baranovska, Anna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā ir izklāstīts par sausās acs sindromu, tā profilaksei un ārstēšanai paredzētajiem mitrinošajiem acu pilieniem. Darba pētnieciskajā daļā tika veikta sociālo tīklu lietotāju anketēšana ar mērķi pētīt un analizēt sausās acs sindroma izplatības biežumu, kā arī noskaidrot biežāk izvelētos acu pilienus un to lietošanas paradumus. Pētījuma rezultāti liecina, ka lielākā daļa respondentu (86%; n=96) izjūt sausās acs sindromam raksturīgos simptomus un vairākums (49%; n=54) lieto acu pilienus. Visbiežāk lietotie acu pilieni respondentu vidū bija Systane (14%; n=9), Oculoheel (13%; n=8), Cationorm (11%; n=7). Bakalaura darbs sastāv no 47 lapaspusēm, 18 attēliem, 1 tabulas un 1 pielikuma. Darba izstrādei un pētījuma veikšanai izmantoti 43 literatūras avoti.

The subject of the bachelor’ degree explores the dry eye syndrome and the moisturising eye drops for prevention and treating it. The questionnaire of the general public was done on social media with the goal to study and analyse the spread of the dry eye syndrome as well as to identify the most popular eye drops and the common usage patterns. The result of the questionnaire shows that the biggest majority of the respondents (86%; n=96) have the symptoms of the dry eye syndrome and the most of them (49%; n=54) are using the eye drops. The most commonly used eye drops for the dry eye syndrome treatment are Systane (14%; n=9), Oculoheel (13%; n=8), Cationorm (11%; n=7). Bachelors study consists of 47 pages, 18 pictures, 1 table and 1 attachment. 43 sources of literature have been used for the bachelor study and research.
Prevalence of dry eye syndrome in the general population
Keywords: Farmācija; sausās acs sindroms; acu pilieni; riska faktori; anketēšana