Kunģa pirmsvēža stāvokļu izplatība Latvijas pacientu populācijā - Dzērve, Zane (Latvijas Universitāte, 2017)
Ievads. Kuņģa vēzis joprojām ir biežāko ļaundabīgo saslimšanu starpā gan pasaulē, gan Latvijā. Vairumā gadījumu kuņģa vēzis attīstās uz pirmsvēža stāvokļu fona. Līdz ar to atklājot kuņģa pirmsvēža stāvokļus un, veicot kontroles izmeklējumus, būtu iespējams laicīgi atklāt ļaundabīgas izmaiņas un samazināt mirstību no kuņģa vēža. Darba mērķis. Noteikt kuņģa pirmsvēža stāvokļu izplatību Latvijas populācijā un noteikt vecuma grupas, kurās attiecīgie stāvokļi sastopami biežāk un, kam tos konstatējot, nepieciešami kontroles izmeklējumi pēc starptautisko vadlīniju ieteikumiem. Materiāli un metodes. Retrospektīvi tika analizēti 1270 pacientu kuņģa gļotādas biopsijas histoloģiskie rezultāti pacientiem, kam veikta augšējā endoskopija, tika izmantotas OLGA un OLGIM izvērtēšanas sistēmas. Tālāk pacienti tika iedalīti četrās riska grupās: ļoti augsta, augsta, mērena un zema riska grupa. Pacienti tika iedalīti arī 6 vecuma grupās un tālāk tika analizēts riska grupu īpatsvars tajās. Rezultāti. Kopā pētījumā tika iekļauts 7061 pacients, taču atbilstoši vadlīniju rekomendācijām paņemtas 1270 biopsijas, līdz ar to tikai šiem pacientiem bija iespējams izvērtēt kuņģa gļotādas stāvokli un noteikt riska grupu. Ļoti augsta riska grupā tika iekļauti 56 (4,4%), augsta riska grupā 113 (8,9%), mērena riska grupā 137 (10,8%), savukārt zema riska grupā 964 (75,9%) pacienti. Izsekojamo pacientu procentuālais daudzums ir 24,1%. Augšējās endoskopijas laikā konstatēja arī tādas atrades kā kuņģa un barības vada vēzi, peptisku čūlas slimību un Bareta barības vadu. Secinājumi. Relatīvi liela daļa augšējo endoskopiju veikta vecumā līdz 45 gadiem; šajā grupā nozīmīgas atrades ir retas, līdz ar to varētu no endoskopijas veikšanas atturēties un būtu jāpielieto vairāk neinvazīvie H.pylori diagnostikas veidi. H.pylori izplatība pētījuma populācijā bija salīdzinoši zema, kas iespējami skaidrojams ar iepriekš saņemto terapiju. Atbilstoši vadlīniju rekomendācijām biopsijas biežāk tika paņemtas vecāko pacientu grupās, kur arī konstatēja lielāko kuņģa pirmsvēža stāvokļu īpatsvaru, visvairāk sākot no 51 gadu vecuma. Tātad biopsijas atbilstoši rekomendācijām jāuzsāk ņemt visiem pacientiem pirms šī vecuma augšējo endoskopiju laikā. Pēc pētījumā apkopotajiem datiem aptuveni ceturtajai daļai būtu nepieciešami kontroles izmeklējumi. Lai precīzāk varētu noteikt vecumu, kad jāuzsāk biopsiju ņemšana, kā arī, lai precizētu riska grupas, būtu nepieciešami papildus pētījumi.

Introduction. Gastric cancer is one of the most common types of cancer worldwide, and Latvia is a high incidence country of gastric cancer. The majority of gastric cancers arise through the sequential process of precancerous lesions. If these precancerous lesions are discovered timely and managed, the early diagnosis of cancer could essentially decrease the mortality rates of gastric cancer. Aim. To determine the incidence of gastric precancerous lesions, thereby identifying high-risk groups and age groups, that require the follow-up upper endoscopy. Materials and methods. Upper endoscopy was performed on 7061 patients, but only 1270 patients’ histological data were classified according to the system of OLGA and OLGIM classification and analyzed. Patients were classified in different level risk groups: very high, high, moderate and low risk group. Also, patients were classified in 6 age groups. Results. Upper endoscopy was performed on 7061 patients, but only in 1270 cases the gastric mucosal biopsies were taken according to the updated Sydney classification – only those patient`s gastric mucosa condition can be analyzed. Very high risk group included 56 (4,4%), high risk group,113 (8,9%), moderate risk group - 137 (10,8%), and low risk group 964 (75,9%) patients. 24,1% of the investigated patients require surveillance. Upper endoscopy findings also included gastric and esophageal cancer, peptic ulcer disease and Barret`s esophagus. Conclusion. Significant amount of upper endoscopies were performed on patients, who are younger than 45 years, but important findings were rare, therefore non invasive H.pylori tests should be used more often. The prevalence of H.pylori infection was low, because of previous treatment. Patients from whom biopsies were taken according to the scheme were older and most of gastric precancerous lesions were found out after the age of 51. Adequate biopsy workup and require surveillance need patients before this age in all upper endoscopies. Approximately a quarter of the investigated patients require surveillance. Futher studies are needed to find out the exact age when gastric biopsies according to the updated Sydney classification should be taken.
Prevalence of gastric precancerous lesions in Latvia
Keywords: Medicīna; kuņģa pirmsvēža stāvokļi; izsekošana; riska grupas; augšējā endoskopija; OLGA, OLGIM