Magnētiskās rezonanses protokols pie muskuloskeletālās sistēmas audzējiem un audzējiem līdzīgiem veidojumiem - Strods, Edgars (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir: "Magnētiskās rezonanses protokols pie muskuloskeletālās sistēmas audzējiem un audzējiem līdzīgiem veidojumiem". Bakalaura darba tēmas aktualitāte balstās uz to, ka lai arī muskuloskeletālās sistēmas audzēji statistiski uz kopējā onkoloģisko saslimšanu skaita fona nav bieži izplatīti, tomēr kvalitatīva to diagnostika ir neatņemama pacientu ārstniecības procesa sastāvdaļa ar mērķi uzlabot pacientu dzīves kvalitāti un dzīvildzi. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot magnētiskās rezonanses izmeklējumos pielietotos protokolus pie muskuloskeletālās sistēmas audzējiem un audzējiem līdzīgiem veidojumiem. Pētniecības uzdevumi ir analizēt literatūru par muskuloskeletālās sistēmas uzbūvi un funkcijām, analizēt literatūru par muskuloskeletālās sistēmas audzējiem un audzējiem līdzīgiem veidojumiem un to klasifikāciju, analizēt literatūru par magnētiskās rezonanses izmeklējumu taktiku muskuloskeletālai sistēmai, analizēt literatūru par magnētiskās rezonanses izmeklējumu protokoliem, to uzbūvi, standartiem un optimizāciju, veikt secinājumus par literatūrā aprakstītajiem magnētiskās rezonanses protokoliem un salīdzināt tos ar klīniskajā praksē pielietotajiem. Bakalaura darbā izvirzītā hipotēze ir: magnētiskās rezonanses izmeklējumu protokols pie muskuloskeletālās sistēmas audzējiem un audzējiem līdzīgiem veidojumiem tiek optimizēts atbilstoši klīniskajiem mērķiem. Pētniecības metodes - salīdzinošā analīze un kontentanalīze. Bakalaura darba apjoms ir: 34.lpp, 5 nodaļas, un 7 apakšnodaļas, 7 tabulas, 1 attēls. Darbā izmantoti 30 literatūras avoti. 10 secinājumi. 1 pielikums Atslēgas vārdi: magnētiskā rezonanse, protokols, audzēji, sekvences, plaknes

The topic of the bachelor thesis is: "Magnetic resonance imaging protocol for the musculoskeletal system tumors and tumor-like lesions ". The topicality of the bachelor thesis is based on the fact that although tumors of the musculoskeletal system are not statistically common against the whole background of the total number of oncological diseases - high-quality diagnostic process is an integral part of the patient's treatment process with the aim of improving the longevity and quality of patients life. The aim of the bachelor's thesis is to find out what protocols are used in magnetic resonance imaging of tumors and tumor-like lesions of the musculoskeletal system. The tasks of the research are to analyze the literature on the structure and functions of the musculoskeletal system, to analyze the literature on musculoskeletal system tumors and tumor-like lesions and their classification, to analyze the literature on tactics of magnetic resonance imaging for the musculoskeletal system, to analyze the literature on magnetic resonance imaging standards, to draw conclusions about the magnetic resonance imaging protocols described in the literature and to compare them with those used in the clinical practice. Hypothesis - The protocol of magnetic resonance imaging for musculoskeletal tumors and tumor-like formations is optimized according to the clinical aim. Research methods - comparative analysis and content analysis. The volume of the bachelor's thesis is: 34 pages, 5 chapters and 7 subchapters. 7 charts. 1 image 30 literature sources are used in the work. 10 conclusions. 1 Annex. Keywords: magnetic resonance, protocol, tumors, sequence, planes
Magnetic resonance imaging protocol for musculoskeletal system tumors and tumor-like lesions
Keywords: Medicīna; magnētiskā rezonanse; protokols; audzēji; sekvences; plaknes