Politraumas protokolu pielietojums radiogrāfera praksē - Perse, Evija (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba autors: Evija Perse. Bakalaura darbs. „Politraumas protokolu pielietojums radiogrāfera praksē”. Izstrādāts Latvija Universitātē, Medicīnas fakultātē, Rīgā, 2018.gadā. Darba mērķis ir noskaidrot politraumas protokola pielietojumu, veicot datortomogrāfijas izmeklējumu. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tiek izvirzīti sekojoši darba uzdevumi: 1.apkopot un analizēt medicīnisko literatūru par traumu cēloņiem, mehānismu, veidiem; 2.izpētīt un analizēt pieņemtos standartus par radioloģisko izmeklējumu protokoliem politraumas pacientiem; 3.noskaidrot biežāk pielietotos izmeklējumu protokolus politraumas gadījumā; 4.izveidot datu analīzes kritērijus, lai apzinātu protokolu izvēli; 5.apkopot un analizēt iegūtos datus; 6.apkopot iegūtos materiālus un izdarīt secinājumus. Lai izpildītu izvirzītos uzdevumus tika veikta literatūras apskats un dokumentu materiāla apkopojums, ar kvantitatīvo pētījuma metodi. Bakalaura darbs sastāv no anotācijas, ievada, četrām nodaļām ar sešām apakšnodaļām, kurās atspoguļots literatūras apskats par politraumas pacientu izmeklēšanas tendencēm neatliekamajā radioloģijā, standartu un vadlīniju pielietojumu, veikts pētījuma rezultātu apkopojums par standartu pielietojumu ārstniecības iestādē un iegūto datu interpretācija un analīze. Bakalaura darba noslēgumā ir apkopoti secinājumi par darba tematu, balstoties uz izpētīto literatūru un iegūto informāciju par standarta radioloģisko izmeklējumu protokolu pielietošanu politraumas gadījumā. Darbs uzrakstīts latviešu valodā, sastāv no 34 lappusēm, 9 attēliem, 3 pielikumiem. ATSLĒGVĀRDI: /politrauma/hemodinamika/protokols/diagnostika/radiografers/

Evija Perse Bachelor’s work, “Used protocols in case of polytrauma for radiographers”, Latvian University, Faculty of medicine, Riga, 2018. The aim of work is to find out used investigation protocols in case of polytrauma in computer tomography. To achieve the aim of the work such objectives were set up tasks: 1. Collect and analyze the medical literature about case of trauma, trauma causes/mechanism and type; 2. Research and analyze standards for examinations protocols in radiology for polytrauma patients; 3. Research most of used examinations protocols in polytrauma; 4. Make criteria for research about used protocols in radiographer practice; 5. To summarize and analyze results; 6. To work out conclusions and suggestions. In order to complete the tasks, were performed a literature review and a compilation of documentary material, with a quantitative research method. The Bachelor’s work consists of summary, introduction, 4 chapters with 6 subdivisions, where the literature review are about examinations tendencies for polytrauma patient in emergency radiology used standards and guidelines. Results of research summarize about used standards in hospital, make a interpretation and analyze data. At the end of the bachelor thesis, finished with conclusions on the topic of the work, based on the literature and information about the standard used examination protocols in the case of polytrauma. The bachelor work is written in Latvian consists of 34 pages, 9 images, and 3 annexes. KEY WORDS: /polytrauma/hemodynamic/protocol/diagnostic/radiographer/
Use of protocols in case of polytrauma for radiographers
Keywords: Medicīna; politrama; hemodinamika; protokols; diagnostika; radiografers