Studentu socioseksualitātes saistība ar vērtībām, atbalstu laulībai vai nereģistrētai kopdzīvei un plānoto bērnu skaitu - Kalēja, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija izzināt saistības starp Latvijas augstskolu bakalaura studiju līmeņa studentu socioseksualitāti (SOS) jeb īslaicīgu, gadījuma attiecību preferenci, vērtībām, atbalstu laulībai vai nereģistrētai kopdzīvei un plānoto bērnu skaitu ģimenē (PBSĢ). Izlasi veidoja 184 studenti vecumā no 18 līdz 30 gadiem (M = 21,37 gads; 83,2% sievietes), kas aizpildīja Socioseksuālās orientācijas aptauju, Švarca vērtību aptauju, Aptauju par laulību motīviem un atbildēja uz jautājumu par PBSĢ. Analīze rāda, ka SOS nav negatīvi saistīta ar konservatīvismu, hipotēze par šādas negatīvas saistības pastāvēšanu neapstiprinājās. Studentu SOS bija saistīta ar vērtībām - sevis stiprināšanu un atvērtību pārmaiņām. Atbalsts laulībai bija saistīts ar PBSĢ, konservatīvismu, sevis stiprināšanu. Regresiju analīze uzrādīja, ka konservatīvisms un PBSĢ skaidroja studentu atbalstu laulībai. Studentu SOS un PBSĢ (negatīvi) skaidroja atbalstu nereģistrētai kopdzīvei variācijas. Konservatīvisms un atbalsts laulībai skaidroja studentu PBSĢ variācijas. Pastāvoša negatīva saistība starp studentu SOS un PBSĢ ļauj apstiprināt otro pētījuma hipotēzi, tomēr SOS nesniedz ieguldījumu PBSĢ variācijas izskaidrošanā. Rezultāti saskan ar seksualitātes un reproduktivitātes realizācijas, (ne)reģistrētas kopdzīves formu atbalsta pārmaiņu tendencēm Latvijā un Eiropā.

A correlative descriptive study was conducted to find out the relationship between sociosexuality (SS) or short-term, casual relationship preference, support for marriage or unregistered cohabitation and the number of children planed in a family (NCPF). The sample consists of students aged 18 to 30 years (N = 184, mean age 21.37; 83.2% women) who completed the Sociosexual Orientation Inquiry, Schwarz Values Survey, Survey on the marriage motives, replied on demographic questions, incl. one on NCPF. Analysis shows that SS is not related to conservatism, thus the hypothesis of the existence of negative dependence was not confirmed. Students’ SS was shown to be related to values of self-enhancement and openness to change. Regression analysis demonstrated that conservativism and NCPF explains students’ support for marriage. Students’ SS and NCPF gives (negatively) explanation to the support for unregistered cohabitation variation. Conservatism and support for marriage are the explanation for students’ NCPF variations. The existing negative correlation between students’ SS and NCPF allows to confirm the second hypothesis, however, SS does not contribute to the explanation of NCPF variation. The results are in line with the trends of changes in the realization of sexuality and reproduction, as well as in support for (un)registered forms of cohabitation in Latvia and Europe.
Relationship between Students' Sociosexuality, Values, Support for Marriage or Unregistered Cohabitation and Planned Number of Children
Keywords: Psiholoģija; studenti; socioseksualitāte; laulības; nereģistrēta kopdzīve; vērtības