Tehniskā sagatavotība atšķirīga bioloģiskā brieduma futbolistiem - Raihs, Mareks (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darbā tiek apskatīts tehniskās sagatavotības līmenis jaunatnes futbolistiem ar dažādu bioloģiskā brieduma pakāpi un analizēti to ietekmējošie faktori. Tiek analizēti Latvijas jaunatnes futbola sistēmas trūkumi, kas neveicina kustību iemaņu pilnveidošanu. Viens no būtiskākajiem futbola sistēmas trūkumiem ir tāds, ka tā ir veidota, lai komandas sacenstos par vietām tabulā un paaugstinātu akadēmiju reitingus. Tas nozīmē, ka treneri savas komandas pamatsastāvā izvēlēsies tādus spēlētājus, kas var izcīnīt uzvaras ”šodien”. Parasti tie ir bērni akcelerāti – bioloģiski vairāk nobrieduši bērni ar garāku augumu un lielāku ķermeņa masu. Autors norāda, ka futbola vide, kas primāri ir orientēta uz rezultātu sasniegšanu bērnu un jauniešu sacensībās, ir galvenais faktors, kas neveicina futbolā nepieciešamo kustību iemaņu pilnveidošanu. Tā rezultātā Latvijas futbola sistēmā tiek audzināti futbolisti, kuru individuālā meistarība un tehniskais izpildījums neatbilst mūsdienu Eiropas futbola prasībām. Rezultātā Latvijas futbola sistēmā audzināti spēlētāji nav pieprasīti Eiropas futbola tirgū un Latvijas nacionālā futbola izlase nespēj sasniegt vēlamos rezultātus. Darbs sastāv no ievada, divām nodaļām, astoņām apakšnodaļām un secinājumiem. Pirmajā nodaļā tiek apskatīta Latvijas jaunatnes futbola sistēma, mācību materiāli un izmantojot teorētiskos materiālus tiek apskatīti kustību iemaņu pilnveidošanas nosacījumi. Otrajā nodaļā tiek aprakstīts un dokumentēts empīrisks pētījums. Šajā pētījumā tiek atspoguļots tehniskās sagatavotības līmenis dažāda bioloģiska brieduma futbolistiem un pētīts vai akcentēts darbs žonglēšanā un bumbas vadīšanā uzlabo šīs kustību iemaņas. Darba apjoms: 40 lapaspuses, un tas ietver 14 attēlus, 2 tabulas, 36 literatūras avotus.

The qualification paper examines the level of technical training for youth footballers with different degrees of biological maturity and analyzes the factors influencing it. The shortcomings of the Latvian youth football system are analysed, which does not contribute to the improvement of movement skills. One of the most significant flaws in the football system is that it is designed to make teams compete for places in the table and raise academy ratings. This means that coaches will select players in their team's main line-up who can win "today". These are usually children's accelerators – more biologically mature children with a longer height and a higher body weight. The author points out that the football environment, which is primarily oriented towards achieving results in children's and youth competitions, is the main factor that does not contribute to the improvement of the necessary movement skills in football. As a result, footballers whose individual skill and technical performance do not meet the requirements of modern European football are brought up in the Latvian football system. As a result, players raised in the Latvian football system are not in demand in the European football market and the Latvian national football team is not able to achieve the desired results. The work consists of an introduction, two chapters, eight subsections and conclusions. The first chapter discusses the Latvian youth football system, training materials and uses theoretical materials to examine the conditions for improvement of movement skills. The second chapter describes and documents an empirical study. This study reflects the level of technical training of football players of varying biological maturity and studies or emphasizes the work in juggling and ball management improves these movement skills. Workload: 40 pages, and includes 14 images, 2 tables, 36 literature sources.
Technical readiness for footballers of different biological maturity
Keywords: Sporta zinātne; Futbols; Briedums; Tehniskā sagatavotība; Bumbas vadīšana; Žonglēšana