Saskarnes krāsu shēmas ietekme uz lietotāja uztveri - Ļebedeva, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt dažādu krāsu shēmu - analogu, komplementāru, triādes un ahromatiska krāsu shēmas, ietekmi uz lietotāju uztveri. Darba teorētiskajā daļā aplūkota krāsu teorija, krāsu harmonija un tās ievērošanas nosacījumi saskarnes dizainā, krāsu psiholoģija un to ietekme uz lietotāju emocijām, kā arī krāsu mijiedarbība ar citiem saskarnes vizuālajiem faktoriem. Darba mērķa sasniegšanai tika izstrādātas saskarnes ar dažādām krāsu shēmām un veikts eksperiments, kas ietvēra aptaujas anketas izveidi, lai noteiktu saskarnes krāsu shēmu ietekmi uz lietotāju uztveri, izmantojot vizuālās meklēšanas uzdevumu, lietojamības un estētikas novērtējumu, saskarnes elementu iegaumēšanas uzdevumu un vārdu iegaumēšanas uzdevumu.

The purpose of the bachelor’s thesis is to study the influence of different color schemes – analogous, complementary, triad and achromatic, on user perception. The scope of the work covered theoretical aspects of color theory, color harmony and its appliance in interface design. Also, the psychology of color and its impact on user emotions and interaction of color with other visual factors of the interface. To achieve the goal of the work, several interfaces were created that included various color schemes. Also, an experiment took place that included a questionnaire to determine how the interface color palette affects the visual search of elements in the interface by using a visual search task, usability and aesthetics assessment, interface element and word memorization tasks.
The influence of interface color scheme on user perception
Keywords: Datorzinātne; saskarne; krāsu shēma; krāsu uztvere; lietotāja pieredze; īstermiņa atmiņa