Vidēja pirmsskolas vecuma bērnu dialogrunas veidošanas rotaļā - Ščepkina, Ella (Latvijas Universitāte, 2017)
Kvalifikācijas darba temats „Vidējā pirmsskolas vecuma bērnu dialogrunas veidošanās rotaļā”. Pētījuma mērķis – teorētiski un empīriski pētīt rotaļu izmantošanas iespējas dialogrunas prasmju pilnveidei vidējā pirmsskolas vecuma bērniem. Darba pirmajā daļā tiek apskatīta valodas un runas attīstības procesa būtība pedagogu un psihologu atziņās, pirmsskolas vecuma bērnu vecumposmi un rotaļas būtība. Darba otrajā daļā tiek veikta vidējā pirmsskolas vecuma bērnu dialogrunas veidošanās prasmju izpēte rotaļās. Pētījuma rezultātā apstiprinājās hipotēze, ka dialogrunas prasmju pilnveide vidējā pirmsskolas vecuma bērniem noritēs veiksmīgāk, ja pedagogs sistemātiski pedagoģiskā procesa ietvaros izmantos daudzveidīgas rotaļas, kuru saturs sekmē dialogrunas veidošanās un attīstību. Darbs sastāv no ievada, 2 nodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta ar 30 vienībām, 5 pielikumiem. Darba apjoms 50 lpp. Darbā ir attēli, tabulas. Atslēgas vārdi: valoda, dialogruna, rotaļa.

The topic of the course paper is “Dialogue speech development in children of primary school age with games”. The purpose of the research is to theoretically and empirically research possibilities of the use of games in the dialogue speech development in children of primary school age. The first part of the paper is devoted to the essence of language and speech development processes notioned in works of pedagogues and psychologists, the characteristics of primary school children and the essence of the use of toys. The second part of the paper comprises the examination of dialogue speech development in children of primary school age with the use of games. Results of the research confirmed the hypothesis that dialogue speech development in children of primary school age is conducted more successfully if pedagogue systematically uses various toys and games, whose content influences the development of dialogue speech. The paper consists of the abstract, 2 chapters, conclusions, references, appendix. The volume of the paper is 50 pages. The paper comprises diagrams and tables. Key words: language, dialogue speech, toys, games.
Dialogue speech development in children of primary school age with games
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; valoda; dialogruna; rotaļa; runa